"Тракия" и "Струма" затворени от протест, Денков: Ситуацията се експлоатира политически

Снимка: Infomreja.bg

Движението между София и Благоевград се осъществява по главен път Е-79

С жива верига протестиращи от ТЕЦ и мини "Бобов дол" блокираха движението и в двете посоки на автомагистрала "Струма" край Дупница.

Те обещаха да пуснат движението, след като приключи извънредното заседание на Министерския съвет този следобед.

"Хората са тук, защото няма никаква алтернативна заетост, защото в Териториалните планове са допустими единствено малки и средни предприятия, които реално не могат да осигурят устойчива заетост на всички тези хора", каза Йорданка Германова - КТ “Подкрепа”.

"Управляващите се опитаха да направят някакъв диалог, някакво обществено обсъждане по плана за развитие, нищо не стана. Това, което ние предлагаме, те казаха да чухме и в следващия драфт на плана нещата не да отразени", каза инж. Любомир Спасов - изпълнителен директор на ТЕЦ “Бобов дол”.

Таня Стоянова - шофьор: "Мисля, че няма никакъв смисъл. Така да си блокираме на пътя.“

Движението между София и Благоевград се осъществява по главен път Е-79. Магистралата между Радомир и Дупница е блокирана от автомобили, камиони и автобуси, съобщава БНТ.

Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката и в събота ще ги изпрати на Европейската комисия.

Това заяви премиерът Николай Денков часове преди извънредното заседание на Министерския съвет по казуса.

По думите му „това, което не разбират хората, е, че с изпращането на документите, започваме преговорите с ЕК, които трябва да завършат до края на годината”. „Никой не може да рискува 4.4 млрд. лв.”, категоричен беше премиерът.

Според Денков ситуацията се експлоатира политически заради предстоящия местен вот. Той призова протестиращите да изслушат властта, за да няма напрежение. „Крайният текст на споразумението е въпрос на преговори. Ние сме подготвили вариант, изпратили сме им го. Те казаха, че им трябват повече време и конкретика”, посочи министър-председателят.

Той коментира и фирмите, които станаха повод за раздор във властта. „Това са фирми, които са готови да инвестират в засегнатите региони, а не избрани фирми”, подчерта Денков. По думите му текстовете са прецизирани, за да няма повод за притеснения. Премиерът увери, че правителството се опитва да направи най-доброто за сектора и призова да се седне на масата за преговори, съобщават от новинарския сайт на Нова телевизия.

Затворена беше и автомагистрала „Тракия“ при отбивката за Стара Загора. Други възлови кръстовища на територията на старозагорска област също са затворени от работници и синдикалисти към топлоелектрическите централи и мините в Маришкия басейн.

Към този момент са блокирани Проходът на републиката, пътят Русе - Свиленград в района на Гълъбово, изходът на Стара Загора, посока АМ Тракия, както и Подбалканският път край Гурково, съобщава бТВ.

Никъде в плановете за справедлив преход и решенията на правителството не е заложена дата за затваряне на въглищните ТЕЦ-ове, но цените на въглеродните емисии ги правят нерентабилни. Това заяви в кулоарите на Партийния дом Радослав Рибарски от ПП/ДБ.

"Фактът, че всички държави от ЕС са подали своите териториални планове и вече се възползват от тези пари, показва, че ние за пореден път се бавим. Никъде в териториалните планове не са заложени конкретни дати, дори в тези решения, които приемаме, винаги се залага датата 2038 г. (за крайна дата за затваряне на въглищните ТЕЦ-ове - бел.ред.). Но политиката за декарбонизция оказва пряко влияние върху работата на тези централи. А именно цената на въглеродните емисии прави енергията от тях непродаваема. Това трябва да бъде отразено и да бъде намален този ефект именно с тези пари по териториалните планове", каза народният представител.

Рибарски отрече критиките на ГЕРБ, че въпросните планове не са били обсъждани със заинтересованите страни, като според него се касае за предизборна реторика.

"Големи заместващи мощности трябва да се предвидят от държавата или от частни инвеститори, това е съвсем друг инвестиционен процес. Териториалните планове са за намаляване на ефектите, които засягат хората, заети в този сектор и в тези региони", посочи още той, съобщава news.bg.

Делян Пеевски от ДПС призова управляващите да вземат мерки, за да гарантират работните места на протестиращите хора.

"Очакваме премиерът и Министерският съвет да вземат мерки, както виждаме, до момента не са взети. Важното е в тези региони да се случат проекти, които да запазят работните места и хората да бъдат доволни. За момента не го виждаме", отговори на въпрос на News.bg Пеевски.

ДПС винаги се включва във взимането на мерки, когато става въпрос за работните места на хората, добави той.

ДПС дава подкрепа във важните решения, коментира дали са в "некоалицията" той. И посочи, че според него нямало нужда от коалиционно споразумение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата също:

"Да не слагат каруцата пред коня с фирмите, защото първо са работните места на хората", заяви Борисов.

Той посочи, че основният въпрос е запазването на работните места на хората, заети в Маришкия басейн и отбеляза, че не е сериозно правителството да изпраща в парламента заместник-министър. 

Борисов е убеден, че плановете би трябвало да решават тези въпроси, затова той призова правителството – министерството на енергетиката, социалното, на икономиката, бързо да обяснят на обществото какво ще се случва на тези места, а не да слагат коня пред каруцата със списък с фирми. През комисията за контрол на еврофондовете това няма да се случи, защото ще има наблюдение на парламента, но правителството е длъжно още днес на своето заседание да отговори на въпросите, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Според него отлагането на внасянето на бюджета в парламента, какъвто проект на решение е внесен в парламента, не би било проблем. Ще подкрепим Асен Василев колкото е необходимо след това да гледаме бюджета. Тези дни предстояло финансовият министър да представи бюджета пред хората, които, по думите му, могат да взимат решения, поели са ангажименти пред избирателите. Този път няма да допуснем същите грешки и ще изговорим всичко предварително и, когато бюджетът бъде внесен, ще бъде гласуван, обясни Борисов, съобщава БТА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK