Традицията „Шарене на гелината" впечатли гостите на Българо-македонския фестивал в Рибново

Снимка: Infomreja.bg

Истински фурор предизвика днес сред многобройните гости и дори сред местните в гърменското село Рибново атрактивната стара сватбена традиция "Шарене на гелината", която жените от селото са запазили от много години до днешни дни. 

Ритуалът съществува в родопското село от неговото основаване и е предаден на поколенията. На пръсти обаче се броят в селото жените, които умеят да белят и шарят лицата на булките. Радостното е, че сред тях има и млади, които да продължат традицията. Тя се смята за много стара, но и много от сегашните булки на Рибново на сватбите си са с шарени гелини.

В истински празник се превърна днес откриването на напълно обновеното старо читалище „Изгрев“ в село Рибново. Откриването бе съпътствано с Международен фолклорен фестивал на песента и традициите, в който участие взеха фолклорни състави и танцьори от община Гърмен, както и от македонските Босилово и Василево.

Кметът на община Гърмен, Минка Капитанова, приветства с добе дошли пристигналите гости в Рибново за събитието, откри фестивала и заедно с официалните гости преряза лентата на новата читалищна сграда, превърната в едно бижу в родопското селце. 

Новият облик на старото читалище в Рибново стана факт, благодарение на финансирането от спечеления от община Гърмен съвместен с община Босилово проект по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРЕГ “България-Македония“.

Дейностите в читалище „Изгрев-1956“, които са извършени по проекта, са основен ремонт на цялата сграда, един от големите складове в нея е превърнат в голяма и оборудвана със столове и друга техника зала.

Оформени и подредени на втория етаж са два невероятни етнографски изложбени салона със закупени по проекта много и различни носии, стан за тъкане, чакрък за осукване на прежда и още много други ръчно изработени приспособления, с които в миналото родопчанката си е служела в бита и семейството.

На приземния етаж на реновираната читалищна сграда е направена топлоизолация и е подменена с нова старата дограма на цялата сграда.

Както писа ИНФОМРЕЖА, частта на финансирането по проекта в Рибново бе на стойност 182 000 лв. По същия съвместен проект е финансирано и обновяването на читалището в с.Секирник – Босилово.

Именно по този повод днес в Рибново пристигнаха и партньорите по проекта от македонска страна - кметът на община Босилово - Зоран Зимбаков, кметът на община Василево - Мариян Янев, представители и служители от двете македондонски общини, както и фолклорна група от читалището в с. Сикирник, което е част от съвместния проект.

Специален гост на откриването и на фестивала бе Нейно превъзходителство госпожа Закия Мидауи, посланик на кралство Мароко. Сред официалните гости  бе и депутатът от ДПС, Елхан Кълков, областният председател Ведат Хюсеин, председателят на Общинския съвет в Гърмен - Исмет Узунов, ръководителят на проекта от съвместен секретариат – Кюстендил, Николай Дочев, и колегите му Тони Якимов, Невена Йонова и Емилия Стоянова.

На фестивалната сцена в Рибново днес оживяха фолклора, песента и традициите на двете държави, които работят от години заедно по съвместни проекти. С приключилия успешно проект за читалищата в Рибново и Сикирник, изпълнените съвместни проекти между общините Гърмен и Босилово вече са четири, заяви кметът Зоран Зимбаков, като допълни, че в момента още два проекта на двете общини са във втора фаза и в най-скоро време се очаква тяхното одобрение и старт.

„Искам да празнувам заедно с вас днес и да опозная вашата богата култура и традиции. В община Гърмен съм за втори път, но в Рибново съм за първи и съм удивена от красотата и топлотата на хората. Поздравявам жителите на Рибново и региона, както и гостите от Македония. Благодаря за перфектната  организация, благодаря за топлото посрещане", заяви от микрофона на събитието посланикът на Мароко у нас.

Закия Мидауи, кметовете на македонските общини, многото гости и кметът на общината домакин - Минка Капитанова, наблюдаваха с голям интерес и запечатаха в стотици снимки ритуала "Шарене на гелината", което стана в една от читалищните зали.

На сцената на фестивала пяха и играха от сърце доайенът на художествената самодейност в община Гърмен - Мустафа Бинджев, КУД “Русалии“ от с. Секирник, Мъжка певческа група към НЧ “Отец Паисй“ - с. Дебрен, групата за народни танци към НЧ “Никола Вапцаров“ - с. Долно Дряново, групата за народни танци при Обединено училище „Христо Ботев“ към НЧ „Зора“ - с. Дъбница, ансамбълът за народни песни и танци „Младост“ към НЧ “Отец Паисий“ - с. Дебрен, и зурнаджийска група, която весели жителите и гостите на Рибново до късния следобед.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK