Традицията по изписване на яйца се възроди в ЮЗУ. Ученици и студенти твориха заедно (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

В истинска работилница с много творци се превърна заседателната зала в Ректората на ЮЗУ.

Днес гост лектор бе доц. д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. Тя присъства на събитието по покана на университета съвместно с Катедрата по етнология и балканистика към Филологическия факултет.

Доц. Ракшиева демонстрира стари традиционни техники за изписване на яйца пред студенти и ученици от Езиковата гимназия „Академик Людмил Стоянов“.

Доц. Илия Недин – преподавател по етнология и ръководител на Катедрата, сподели за ИНФОМРЕЖА: „Ние винаги се опитваме да създаваме интересни събития. Светла Ракшиева е един много добър специалист. Тя е провеждала такива ателиета в Етнографския музей. Има доста ученици и студенти. Не очаквахме такъв интерес. Аз се радвам, че има толкова много хора. Догодина смятаме да го направим пак. Имаме идея да поканим и представители от Добринище и Банско, които се занимават с писане на яйца. Това може да стане една традиционна предвеликдеснака сбирка.

Доц. Недин сподели, че през годините негови студенти са представяли материали и изследвания, в които са разказвали за старата традиция.

„Жените на времето са получавали боите за яйца по естествен път, от минерали, от растения. Със същите извлеци са си приготвяли и боите за тъканите, преждите и конците за бродиране. С по-масовото навлизане на анилиновите бои, които отначало са били доста скъпи, палитрата се разнообразява много.

Техниките не са се променили много от миналото до днес. Промяна се забелязва в материала – започваме да боравим с кухи яйца, които не се развалят. Използваме старите инструменти – писалката и чистия пчелен восък. Разбира се, оцветителите са нов елемент. Появява се и електрическа писалка“, разказа доц. Ракшиева.

Тя сподели, че инструментите, с които рисува са по унгарски образец (подобие на унгарския писец) и са ръчно изработени специално за нея във Велинград.

Техниката за рисуване на яйца не е толкова трудна, но е свързана с много творчески поглед и настроение. В това се обедниха множеството присъстващи, сред които и преподаватели.

Запалени свещи, разтопен восък, бои и много настроение завладяха ЮЗУ.

 

ОЩЕ КРАСИВИ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK