Традиционният международен събор „Краище 2017“ събира на браздата край с. Бобешино българи и сърби

За поредна година Община Кюстендил организира международният традиционен събор „Краище“. Съорганизатор е Община Босилеград, домакин е граничното село Бобешино.

Съборът ще се проведе точно на националния празник – Деня на независимостта, 22-ри септември от 12. 00 часа. За пореден път националните флагове на България и Сърбия ще бъдат издигнати в двора на църквата „Св. Йоан Кръстител“, която се намира на самата българо-сръбска граница.

Тази година македонско участие няма да има. „Предвижда се фолклорна програма с участието на танцови състави от Кюстендил и Босилеград. Знаете, че тези събори се правят ежегодно с цел заздравяване на отношенията с нашите съседи“, каза за ИНФОМРЕЖА Димитрина Укалска – началник отдел „Култура и духовно развитие“ при Община Кюстендил.

През 1920 година, съгласно Ньойският договор, граничната бразда минава през църквата „Св. Йоан Кръстител“, който е построен през 1886 година. След намесата на местното население тя е преместена на няколко метра от църквата.

Роднини и приятели, разделени от размирната балканска история, но запазили българското си самосъзнание се събират в Бобешино всяка година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK