Традициите за приказния Еньовден оживяха за пореден път в Делчево

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

За четвърта поредна година вчера стартира двудневният традиционен летен фестивал по случай приказния празник Еньовден в гоцеделчевското село Делчево. Живописното селце и тази година е домакин на летния фестивал, който се провежда този уикенд в навечерието на Еньовден.

Фестивалът се организира от Община Гоце Делчев и кметството в село Делчево. Първият ден бе посветен на традициите, свързани с християнския празник. Заради големите горещини стартовият час на програмата бе изместен с два часа и вместо в 15 часа, както първоначално бе обявено, тя започна с превърналия се в традиционен обичай "Змейова сватба" в 17 часа, след като въздухът се поразхлади и се усети балканският хладен повей. 

Кръшни хора се извиха на площада в Делчево по време на "Змейова сватба", а част по-късно шествието от празнуващите се отправи към местността "Вълчова тумба" за другия атрактивен обичай "Мълчана вода".

Днешният ден на фестивала е посветен на българския фолклор. Новото тази година е, че форумът е със състезателен характер и в него участват групи и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен фолклор от целия регион.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK