Топлото време задържа прелетните птици в Европа

Снимка: Pixabay

Повече от 194 хил. птици се намират в плитките блата на унгарския национален парк "Хортобаги"

Стотици хиляди жерави могат да се видят в равнините на източна Унгария, останали при необичайно топлото време, без никакво желание да отлетят за Африка, съобщава Ройтерс.

Повече от 194 хил. птици се намират в плитките блата на унгарския национален парк "Хортобаги" - една от най-важните междинни спирки на обикновените жерави, мигриращи от Северна Европа към Африка.

През последния уикенд в резервата са преброени около 163 хил. птици, които все още нощуват в блатата.

Според Атила Силаги, пазач в парка, високите температури през октомври - над 20 градуса по Целзий, и обилната храна в близките царевични полета, за разлика от 2022 г., когато суша удари региона, задържат птиците.

"Тъй като ветровете духаха предимно от юг, жеравите нямаха желание да тръгнат срещу тях и предпочетоха да останат в безопасната зона за почивка тук, с храна и благоприятно време", казва Силаги, наблюдавайки птиците, чийто размах на крилете е около 2 метра.

"Нормалният миграционен цикъл на жеравите продължава от средата на септември до края на октомври, началото на ноември. Вече е ноември и жеравите са тук масово", добавя пазачът.

Тъй като зимите в Европа стават по-меки, някои ята от жерави използват южните части на Унгария, близо до сръбската граница, и като място за презимуване.

Броят на жеравите, спиращи в района на Националния парк "Хортобаги" се увеличава от 80-те години насам. Те нощуват необезпокоявани в големи дренирани рибарници и плитки блата, хранейки се със семена, останали на полето след прибирането на реколтата, пише Ройтерс, цитиран от dnevnik.bg.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK