Томислав Дончев: Бях свидетел на това как България се промени през последните 10 години

Снимка: Министерски съвет

Нуждаем се от интелигентен дизайн на мерките, касаещи бъдещата кохезионна политика. За да бъдем успешни, трябва да заложим „умно“ стратегическо планиране и „умни“ системи за изпълнение и контрол. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на среща с генералните директори от държавите-членки, отговорни за Кохезионната политика на Европейския съюз.

Бях свидетел на това как България се промени през последните 10 години. До голяма степен тази промяна се дължи на инвестициите с европейски средства. Всяко Председателство трябва да търси баланси и сближаване на позициите на отделните страни-членки. Българското председателство има възможност да насърчи дебата за по-проста и ефективна кохезионна политика, посочи вицепремиерът Дончев.

От името на Европейската комисия, генералният директор на Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на ЕК Марк Льометр коментира, че сега е подходящият момент да бъде отделено особено внимание на политиката по сближаване. Преди предложението за многогодишната финансова рамка след 2020 г., настоящата дискусия е много полезна и навременна, каза той. Марк Льометр добави, че ЕК ще следи отблизо резултатите от срещата в София и ще вземе предвид предложенията, направени от държавите-членки.

На срещата бяха дискутирани теми, свързани с връзката на Кохезионната политика с икономическото управление и Европейския семестър и възможностите за ускоряване на изпълнението на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Близо 70 делегата от 28-те държави-членки на ЕС, Европейската комисия, Комитета на регионите, Европейската инвестиционна банка и Европейската асоциация за свободна търговия участваха в дискусията. Резултатите от нея ще допринесат за дебата по бъдещето на политика на сближаване по време на заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси на 12 април 2018 г. в Люксембург.

 

КОМЕНТАРИ

поразяващата ръка13:17 - 14.02.2018
ДОНЧЕВ НЕ КАЗВАШ В КАКВА ПОСОКА СЕ Е ПРОМЕНИЛА БЪЛГАРИЯ .АЗ ТИ ПОДСКАЗВАМ ЧЕ СТРЕМГЛАВО СЕ ПРОМЕНЯ НА ДОЛУ.ТОВА КОЕТО НИ Е ВИ ПОСТРОИХМЕ ВИ Е НЕ МОЖЕ САМО ДА ГО БОЯДИСАТЕ КАМОЛИ И ДА ГО ПОДЪРЖАТЕ.ОГЛЕДАЙ СЕ НА ОКОЛО ИТОГАВА ПРАВИ ИЗЯВЛЕНИЯ.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK