Тома Биков: Ние носим отговорност само за външно министерство

Снимка: БГНЕС

Относно случая "Барселонагейт", Биков коментира, че няма доказателства

ГЕРБ-СДС носят отговорност само за външната политика и нищо повече. Няма коалиция и трябваше да се приеме по-радикалният вариант - формирането на коалиционно правителство, базирано на паритетен принцип, където отговорността за управлението на страната да се споделя. Тази идея обаче не беше приета, заяви в студиото на БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Относно случая "Барселонагейт", Биков коментира, че няма доказателства и че делото е трябвало да бъде прекратено отдавна. Той подчерта, че Гешев се включва в политическа битка и излиза извън своите правомощия като главен прокурор и според него той не е особено успешен в тази си нова роля.

Биков макар и да отказа да потвърди, че е било договорено коалиционно правителство с БСП и имало дори посочени министри от столетницата, каза че такива разговори са водени и това е било ясно за обществото и е било "показано по телевизията".

Той заяви, че промените в Конституцията са "перспектива", но инициативата за това идва от "Демократична България". "Новият обществен договор" е метафора, която отразява проблемите в прокуратурата, които се демонстрират чрез действията на Гешев.

Съществува намеса от страна на съдебната власт в парламентарната и законодателната власт чрез исканията за отнемане на имунитет, основно от политици, които ще участват в конституционната реформа. Биков изразява съмнения относно възможността фигурата на главният прокурор да бъде премахната изцяло, без да бъде свикано Велико народно събрание, и посочва, че главният прокурор трябва да има само административни функции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK