Тодорка гледа Тодоровден в Бачево: Коне, планина и зурни

Снимка: Infomreja.bg

Кушиите отбелязват днешния празник

Празнува се от незапомнени времена, това е традиция и ритуалите могат да се видят само в Бачево. Кон и за сватба, и за оран – кон, мерак, любов и много грижи!

Тодоровден с поглед към Тодорка – между Рила и Пирин. Тодоровден е символ на разложкото село, в което носията и конят са на почит, а свирне ли тъпан – всички се хващат на хоро.

Весели хора, гиздави коне и много гости – така преминава Конският Великден, на който празнуват Тодор и Тодора, Дарка и Дарин.

Подготовката за празника започва много по-рано – с гизденето на конете, които ще се състезават в традиционните кушии.

Преди това денят започва с литургия за здраве на конете и стопаните им.

Конете се захранват със захар, сол, царевица, чесън и хляб. Всяка една захранка има своето символично значение. Захарта се дава, за да им са бели зъбите, сол – за кърмило, чесън – против уроки, хляб – за плодородна година, а царевица – за да припкат конете.

Свекърви и невести се подреждат в стройни редици, обърнати към изгрева. Младите невести се кланят три пъти на свекърите си, за да покажат колко ниско могат да жънат жито, царевица и овес.

Неслучайно на герба на Бачево има кон, както и във всяка къща в селото. Конните бази са притегателно място за туристи, а днес журналисти от целия Югозапад бяха в селото, каза за ИНФОМРЕЖА кметът на Бачево – Росица Чатлабашева.

Преди кушиите в центъра на селото, където се извърши ритуала по захранването, се изви дълго хоро.

Сред официалните гости бяха кметът Красимир Герчев, депутатът Емил Тончев, председателят на ОбС – Разлог, Мария Копанарова, както и почетният консул на България в Индонезия, който яхнал кон, участва в състезанията.

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

 

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK