Тютюнопроизводителите ще получават пари по преходната помощ и през следващите две години

Снимки: МЗХГ

Танева: Страната ни успя да убеди останалите страни-членки на ЕС да ни подкрепят

Тютюнопроизводителите ще получават средства по Преходната национална помощ и през следващите две години. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща с тютюнопроизводители в град Харманли, област Хасково.

Тя уточни, че през последните осем месеца екипът на МЗХГ възобнови дебата за запазване на преходната национална помощ.

„Страната ни успя да убеди останалите страни-членки на ЕС да ни подкрепят. Така защитихме преходната национална помощ, която е основно за тютюн. Към момента преходният период се очертава да бъде две години, а именно 2021 г. и 2022 г. По този начин, макар и намаляващи, тези плащания ще бъдат предоставени на производителите на тютюн“, каза още земеделският министър.

Десислава Танева припомни, че субсидиите за тютюнопроизводство са на база референтните стойности за 2009 г. и уточни, че страната ни е поискала промяна на референтния период, но ЕК е отказала.

Плащанията на тютюнопроизводителите се извършват ежегодно през пролетта. Тази година за първи път те бяха изплатени още през месец февруари. „Както тази година платихме помощта най-рано от всички предходни, в този график ще работим и за следващата 2021 г. В началото на месец февруари 2021 г. ще може да очаквате това плащане“, допълни още тя.

Министър Танева изтъкна, че в момента е в ход дебатът за това дали преходната национална помощ ще продължи да се изпълнява и през новия програмен период.

„В проекта на регламентите засега отсъства тази възможност, но ние ще продължим да се борим за нея или за друга форма, под която тютюнопроизводителите да бъдат подкрепяни. Секторът е особен, заради водената световна политика за намаляване на потреблението на тютюн и запазване здравето на хората. Именно поради тази причина подкрепата има определени рестрикции, които влияят на производителите“, поясни Десислава Танева

Десислава Танева уточни, че извън преходната национална помощ, тютюнопроизводителите са допустими и по директните плащания.

„След 16 октомври по индикативния график, който е качен на сайта на ДФЗ, производителите ще получат увеличение на директните плащания по всяка от схемите, по които кандидатстват средно с 9 % за мерките, които са за плащанията на площ. За бенефициентите по обвързаната подкрепа увеличението ще бъде средно с 13 %. Увеличението е за тези направления , за които не са достигнати количествените лимити“, коментира още тя.

Министър Танева припомни, че заради епидемичната обстановка тютюнопроизводителите в страната ще бъдат подпомогнати и по извънредната мярка COVID, която бе програмирана по предложение на България. Подкрепата за сектора попадна в обхвата на подмярка COVID-2, която е за един постоянно зает.

„Това стана по искане на ЕК, тъй като трябваше да защитим за всеки отрасъл какъв е спадът на реализация на продукцията вследствие на пандемията“, каза още тя.

Относно засушаването министър Танева изтъкна, че в момента се работи в посока подкрепа на водоспестяващите технологии и за възстановяване на  инфраструктурата на „Напоителни системи“. Тя припомни, че дружеството е бенефициент по мярката 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от ПРСР 2014-2020 г., чийто прием приключи в началото на месец юли.

"Целта ни е да увеличим достъпа на земеделските стопани до вода, заради измененията в климата“, каза още Десислава Танева. Тя уточни, че в момента заедно с МОСВ се изготвя съвместен проект за изменение на нормативната уредба по отношение на ползването на вода за земеделски нужди. Предвижда се процедурата за разрешителни на сондите  да бъде максимално облекчена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK