Тютюнопроизводителите ще получат 71 млн. лв. преходна помощ за 2023 г.

Снимки: МЗХ

Производителите на Басми до 2000 кг ще получат по 5.50 лв./кг

Тютюнонопроизводителите ще получат 71 млн. лв. по Националната преходна помощ за кампания 2023 г. Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по тютюна, което се проведе в Министерството на земеделието и храните.

В него участие взеха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министър Александър Йоцев. Министър Вътев поздрави тютюнопроизводителите за това, че са единни при вземането на важните решения за сектора.

Консултативният съвет е предхождан от проведени три работни срещи с представители на браншовите организации и земеделското ведомство, на които е обсъждано състоянието на бранша и се е защитавала позицията на браншовите организации по повод определянето на ставките по сортови групи в преходната национална помощ за тютюн - кампания 2023 година.

В качеството си на председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България – СПОТ БГ, кметът на община Сатовча, д-р Арбен Мименов, взе участие в Консултативния съвет, като по време на заседанието той защитаваше интересите на всички производители на ориенталски тютюн в България с отстояване на искането на тютюнопроизводителите до 2000 кг на сорта „Басма“, който е традиционен за района на община Сатовча и Гоцеделчевски регион, да получат максимално възможно високата сума от 5,50 лева на килограм.

Също така Арбен Мименов подчерта, че ще продължат да настояват преходната национална помощ за тютюн да продължи и през следващия програмен период.

На заседанието бяха гласувани и одобрени единодушно ставките за помощта по сортови групи. Производителите на Басми до 2000 кг ще получат по 5.50 лв./кг, а тези с производство над 2000 кг. по 4.13 лв./кг. За Каба Кулак и Бърлей определената ставка е 4.00 лв./кг., а за сортова група Виржиния е 3.00 лв./кг. 8 295 са кандидатите по схемата за 2023 г., а количеството произведен тютюн е 17 049 140 кг. 

От своя страна представителите на бранша благодариха на министър Вътев и екипа му за проведените работни срещи и постигнатото споразумение относно определените ставки за подпомагане.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK