Тютюнопроизводители от Неврокопско с протестна декларация в Брюксел

снимки: infomreja.bg

"Ако евродепутатите не успеят да издействат преразглеждане на решението на Европейската комисия отпреди два месеца, което лишава тютюнопроизводителите от досегашното субсидиране, ще осигурим 74-те милиона лева за отрасъла", заяви в Гоце Делчев на среща с тютюнопроизводители заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.

Той подчерта, че правителството е заложило още 11 млн.лв. допълнително в актуализацията на бюджета, така че въпреки дискриминационния режим тютюнопроизводителите да получат парите си за референтния период във вид на национално доплащане.

Абазов обаче обяви, че на този етап няма яснота как ще се процедира през следващия програмен период, в който субсидирането на тютюнопроизводството не само за България, но и за всички страни в Европейския съюз, е отрязано.

За срещата със заместник-земеделския министър в Гоце Делчев дойдоха десетки тютюнопроизводители, земеделци, животновъди и представители на земеделските служби от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Сред присъстващите бяха още областният управител на Благоевград Муса Палев, кметове на населени места от целия регион, областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин и заместник-председателят на Общинския съвет в Гоце Делчев Шекир Аян.

Бюрхан Абазов заяви, че в момента много внимателно се подготвят договорите с Европейския съюз, които предстои да бъдат подписани през 2014 г. за новия програмен период, касаещи подпомагането на българското земеделие.

„Държавата ще заложи на различни мерки за допълнително финансиране на земеделските производители и за съживяване на граничните и изостаналите райони“, увери Абазов.

Основната дискутирана на срещата тема обаче бе протестът на тютюнопроизводителите, които остро се възпротивиха на дискриминационните мерки на Европейската комисия. Браншовите  тютюневи организации подготвят обща декларация, която ще бъде внесена в Европейския парламент с настояване българските евродепутати да поискат преразглеждане на решението.

„За Гоцеделчевския регион тютюнопроизводството не е бизнес, а начин на оцеляване за стотици хора. Не ни интересува политическата ситуация в страната. Ние искаме не референтен период, а доплащане, обвързано с произведения в момента тютюн. За нашия регион друга алтернатива за поминък на хората няма и това трябва да бъде дебело подчертано в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз“, заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България.

Мименов, по чиято инициатива се проведе срещата в Гоце Делчев, допълни, че в Гоцеделчевско се произвежда 1/3 от ориенталските тютюни в страната. Той предложи субсидирането на тютюнопроизводството да става от огромния акциз от 1, 700 млрд. лв., който постъпва в държавната хазна всяка година именно от тютюна.

Министър Абазов успя да отговори професионално на многото зададени му въпроси, като обяви, че политиката на земеделското ведомство е експерти от министерството и областните земеделски служби да слязат при хората, за да разясняват и подпомагат участието на повече земеделци в различните мерки и програми, финансирани с европейски пари.

След обещаното национално доплащане тютюнопроизводители коментирахпа след срещата, че са обнадеждени за бъдещето на отрасъла, но подчертаха, че изкупната цена не трябва да пада под миналогодишната. Сметките, които си правят местните земеделци, са за тази година заедно с доплащанията средната изкупна цена на тютюна да е около 8 лева.

Неврокопските производители на тютюн обаче предупредиха, че остават в стачна готовност, ако не бъдат защитени интересите им и останат без субсидии.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Присъствал на "купона"14:22 - 11.07.2013
Бюрхан Абазов - срамно некомпетентен по темата "тютюн", имайки предвид заемания пост.Палев - не знае да говори, но добре знае да мълчи. Искахме да чуем как ще се случват нещата, а не колко е велик зам.министърът, колко мнооого му се работи за българското земеделие, ама ония лошите от Брюксел и т.н. и т.н.Жалко, много жалко.Нищо ново.....
sistein09:30 - 11.07.2013
Относно присъстващите само мога да кажа, че това са хората, които ги интересува за по-голяма част от жителите на гоцеделчевския край и тези които пряко ги засяга, а за неприсъстващите вие си правете изводи. Не може всеки път от политическа гледна точка само да нападаме, а да помислим малко - свети онуфри ! Дано да се стигне до разумни решения след събирането, защото представете си ако го няма тютюна в този край какво може да се случи. Само можем да им пожелаем успех на искащите.
Претенции09:19 - 11.07.2013
Абсолютно некоректен коментар. Явно свети онуфри не е бил там защото е бил дежурен да пише хейтърски коментари. Много компетентен е този зам. министър. Ако някой се дразни от факта, че е турчин, си е негов проблем. На Палев не му се чу гласа, но хората бяха дошли да чуят как ще им помогне държавата, а не политически речи. И един безплатен урок по български език от 1 КЛАС към свети онуфи - среща, а не сТреща, присъстващите, а не присъстваШТтите... за пунктуационните грешки - другия път! Хубав ден на всички!
свети онуфри23:59 - 10.07.2013
Голяма стреща КАто човек види от снимките присъстваштите и знае че въпроса за който са се събрали в европейският съюз е решен може да запита не е ли това стреща на демонстрация на утвърждаване на ПАЛЕВ като областен Къде сте на стрещата Москов. Милчо ,Икономов ,Поли ,и..всички от областа .

FACEBOOK

//