Тютюнопроизводители от Господинци се отказаха да аргатуват на гърците

Снимки: Личен архив

Дали средната изкупна цена, ако се повиши тази година на над 10 лв. за кг., ще върне по родните им места тютюнопроизводителите от гоцеделчевското село Господинци и целия регион?

Това е въпрос на ценова политика на държавата относно изкупните цени на жълтото злато.

Над този въпрос разсъждават и многото гурбетчии от Гоцеделчевския регион, които предпочетоха от тази година да отглеждат тютюн отново в родните си места.

Пример за това е село Господинци, от което години наред много семейства от селото аргатуваха в южната ни съседка Гърция и гледаха тютюн по гръцките полета. От тази година нито едно семейство не се реши да отиде отново да аргатува в Гърция.

„Няколко семейства дори се престрашиха отново да посеят тютюн в родното си село и да го отгледат по начина на натрупания опит в южната ни съседка. Решиха да гледат тютюн в Господинци, по гръцки, с гръцки семена, по метода както са сели, копали, брали и низали там“, разказва поредният си автентичен и истински анекдот за поминъка и хората от неговото прекрасно село кметът на Господинци, Ахмед Ходжов.

„И като стане един хубав тютюн, златолистен, голям, чист, да береш и да пееш, "Гледай само!" - се радва като дете на труда си Селве Молаали, която развежда кмета по нивата си за да му покаже отличната реколта тютюн.

А той, кметът се озова рано, рано сутринта в полето на Господинци за да върне спомените от детството си и да усети отново мириса на тютюна, с който той и много жители на Господинци и региона се родиха, израснаха и с тютюна и полето им мина и голяма част от живота.

Тютюневите плантации на семейство Молаали, които дълги години били гурбетчии и сезонни работници в Гърция по тютюневите ниви там, са наистина впечатляващи. Гледката на отличната реколта пълни с радост сърцето и душата и дава надежда за добри приходи, ако изкупчици и държава са лоялни към тях и труда им тази, а и следващите години напред.

До тях със същата радост от труда си младото семейство Шевкет и Фатме Ворукови с родителите си и няколко аргати също берат с желание и надежди богатата и качествена реколта на българското жълто злато.

„Да замениш добре платена строителна работа във Франция с четири декара тютюн е истински риск или сигурна инвестиция за добра печалба.“

Младият фермер Шевкет Воруков също от Господинци обаче избра гурбета повече да не го дели със семейство, близки, роднини, роден дом и роден край и се надява решението му да е резултатно и правилно. Миналата година Шефкет споделя, че е продал тютюна си на цена от седем лева за килограм, а сега надява изкупната цена да се повиши поне на над 10 лева.  

„Пожелавам, фирми изкупвачи, политици и правителство да чуят и изпълнят молбите и желанието на Шефкет, защото това са реалните надежди на стотиците тютюнопроизводители, с надежда млади хора като Шевкет Воруков да не се превръщат повече в бели роби на Запад, а да се радват и печелят от плодовете на нашата родна българска земя.

Дали цена над 10 лева наистина ще върне хора на полето, само времето ще покаже, въпреки че младите от Господинци шеговито се задяват, че вместо полето предпочитат морето“, разсъждава обнадежден на глас и кмета Ахмед Ходжов.

Той признава, че заради ниските изкупни цени на тютюна и неговото семейство, както и почти всички хора от Господинци, преди години са се отказали да сеят тютюн като са заложили на други култури, но носталгията по жълтото злато е останала.  

 

КОМЕНТАРИ

ПОМАК22:59 - 18.07.2018
Е това са истинските помаци.Трудолюбиви и с истинските си имена а не като другите комунистически каурски и не знаят какви са.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK