Тютюнджии от Неврокопско искат ново разпределение на субсидиите

снимки: infomreja.bg

Тютюнопроизводители от четирите общини Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча днес протестираха на площада в Хаджидимово срещу решението на министъра на земеделието и храните Димитър Греков за дискриминационно разделените субсидии на производителите на жълтото злато от сортовата групи „Басми”.

”Ще си търсим правата в съда, няма икономист и правист в България, който да каже, че това решение на министър Греков е законно и не е политическо. Законът е на наша страна и ние няма да допуснем да ни делят при положение, че отглеждаме един и същи тютюн по един и същи начин и един и същи сорт", заяви от трибуната пред протестиращите земеделският производител Иван Сабахлъков.

Той подчерта, че не е политически обвързан и защитава единствено интересите на производителите.

”По този начин аз защитавам личните си интереси и интересите на хората, с които заедно превиваме гръб по нивите. Политиката е за политиците и техните лъжи, след половин час всички отново сме на полето, затова сме и толкова малко. Ако бяхме организирали протеста на полето, щяхме да сме стотици", допълни Сабахлъков.

Според него е неприемлива идеята един и същи сорт тютюн получава различен размер субсидия. Производителите на продукция до два тона ще получат по три лева за килограм, а онези, които са добили над два тона - ще имат право по 2,04 лева за кило. Решението засяга само сортовата група "Басма".

"Ами онези, които отглеждат сорт „Вержиния” и добиват по 100 тона тютюни, какво да ги правим? Това не е ли създаване на напрежение между нас самите", попита той.

Сабахлъков подчерта, че хората с произведено количество над 2 тона, най-често са работодатели, които изпълняват социална политика.

"Наемаме хора и им осигуряваме работа, плащаме заплати, осигуровки", допълниха и останалите от днешния протест. Те бяха категорични, че това разделение, ако сега не се пресече, то ще продължи и с другите сортове. Протеста на тютюнопроизводителите от Неврокопско подкрепиха и техни колеги от Свиленградско.

”Аз съм лидер на БСП в село Рибново. Когато Сергей Станишев бе в Гоце Делчев, аз му връчих декларация от тютюнопроизводителите и сега чрез медиите искам да го попитам дали изобщо си направи труда да я прочете, защото до момента нямам никакъв отговор, какъвто ми бе обещан да получа", призна Рефат Кичуков.

Днес протестиращите тютюнопроизводители приеха на площада декларация, адресирана до премиера Пламен Орешарски, до омбудсмана Константин Пенчев, до Народното събрание и до Европейската комисия.

Всички присъстващи на протеста тютюнопроизводители се подписаха и под подписката в подкрепа на декларацията. Те бяха категорични, че ако не бъде преразгледано разпределението на субсидиите, ще заведат съдебни дела срещу земеделското министерство.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
Тютюнопроизводители от Свиленградско подкрепиха протеста на колегите си от Неврокопско
снимки: infomreja.bg
Подписка в подкрепа на декларацията

КОМЕНТАРИ

Батко13:49 - 29.04.2014
Хора четете и мислете! само неадекватни приказки пишете във форума!ЧЕТЕТЕ Становището на "Tobacco grower from groups BASMA" ! Това са сериозните работи!Мислете и четете иначе пак сте за НОСЪТ
фермер23:52 - 26.04.2014
За да има ефект от отглеждането на тютюн подпомагането му следва да е обвързано с качеството и количеството произведен тютюн. Всякакви такива референтни и прочие глупости плащания за да се преструктурират стопанствата няма никакъв ефект, напротив още повече отблъскват хората заети с производството на тютюн. Получава се абсурда, онези които се препитават от тютюн, сеят и отглеждат не получават нищо ,а някакви земеделци работили преди 10 г. тютюн получат помощи без да знаят защо. Нова политика в сектора обърната към истинските тютюнджии, онези които продължават да обработват земята и отглеждат едни от най качествените тютюни в света, те заслужават подкрепа от държавата, пък тогава всеки ще си направи сметка колко да обработва и какви доходи ще получи.
BgWC16:25 - 26.04.2014
тъпанари!!!! кога гласувахте за депесето, не ревахте, а се радвахте и се смеехте! а сега ревете! духайте таратора,защото сами си го нахендрихте рязания!
Tobacco grower from groups BASMA08:56 - 26.04.2014
Мисля, че истинските въпроси са тези: ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ І. Възможностите на Референтния период изтекоха през 2013 год. Това бяха плащания за диверсификация на тютюнопроизводството. За съжаление, на тютюнопроизводителите се насаждаше друга представа. Ефекта от целите на ЕК е нулев. Сега вече през новия Програмен период, каква ще е финансовата рамка на Държавата към тютюнопроизводството в България? ІІ. Публично бе афиширано вкл. и от НАТ 2010 /Национална Асоциация на тютюнопроизводителите/, която не представлява еднолично всички тютюнопроизводители в България, че се “раздават“ тютюневи семена - обръщам внимание „РАЗДАВАТ“ тютюневи семена на тютюнопроизводители. В тази връзка са следващите 3/три /въпроса: 1. На какво законово основание се реализира този акт на „раздаване“ и следващ логичен въпрос: 2. При несъществуващо договаряне т.е. липса на договори респ. без известност на пазарно търсене, как се „раздават“ сортовете тютюневи семена. 3. При статуквото, което към момента се генерира, как и кои пазарни субекти ще изкупят суровината от реколта 2014 год. Това е жестокият въпрос, предвид изкупна кампания 2013 година??? ІІІ. Кога ще бъде публично представен актуализиран вариант/и на Закона за тютюна и тютюневите изделия? Известно е, че Вие създадохте процедурна последователност за генериране на предложения от заинтересовани субекти и ЕКСПЕРТНО разглеждане и предлагане на проект. Надявам се това да се реализира, като добавям, че промените трябва да акумулират пазарно бъдеще и независимост от непазарни фактори на този сектор. ІV. Вие публикувахте в официалния сайт на МЗХ през месец Август 2013 „Национална стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България в периода 2014 – 2020 год.“ Считам, че в частта за развитие на Сектор „Тютюн“ са изложени важни, реформаторски стъпки за сектора и свързаните с него субекти, които гарантират действия за пазарната му стабилност. От това следва и въпросът: Известно ли Ви е това и какви са Вашите действия в реализирането на този официален документ на МЗХ? В заключение: Необходима е НОВА философия за развитие на сектор „Тютюн“- няма да се спирам на значението и отражението му за Държавата!

FACEBOOK