Терзийски: Наивно е да смятаме, че нечия безвкусна провокация може да затъмни образа на Майстора

Снимка: Infomreja.bg

Това обяви кюстендилският депутат по повод предстояща изложба с фотографски възстанови по картини на великия ни художник с транссексуални

Само преди седмица отбелязахме 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. Вероятно още от най-ранните ученически години в съзнанието на всеки българин името на Майстора веднага извиква онези незабравими образи от картините му, пресъздаващи по неповторим начин красотата и душата на българката. За нас, кюстендилци, това важи в още по-силна степен – собствената ни културна идентичност е в голяма степен белязана от присъствието и творчеството на Майстора, открил своето вдъхновение името в нашия красив роден край.

Майстора е неповторим. И, разбира се, наивно е да смятаме, че нечия безвкусна провокация може да затъмни или изопачи образа или творбите му. Това обяви кюстендилският депутат Христо Терзийски в личния си профил във фейсбук. Повод за изявлението му стана предстояща изложба с фотографски възстанови по картини на великия ни художник, в която участват транссексуални.

Терзийски допълни, че в историята на всеки народ има личности и събития, които го определят и почитта, към които се предава от поколение на поколение.

„Затова и носителите на тази памет и културна идентичност са чувствителни, когато те биват използвани за нечия целенасочена провокация. Майстора е сред тези светли личности в българската история. Искаме да го съхраним споделим с нашите потомци така, както и нашите родителите са направили.

Не се учудвайте, че толкова хора реагираха. Това не е нито посегателство срещу творческата свобода на съвременното изкуство, нито пренебрегване на проблемите на т.нар. „маргинални групи“. Това е правото ни на идентичност, на ценностен избор и на историческа памет. Без тях ние бихме били просто нелеп колаж с претенция за значимост“, обяви още Терзийски.

Само преди ден и жителите на Шишковци изпратиха отворено писмо до държавните институции с искане да бъде изчистено името на Майстора. 

"Ние жителите, на село Шишковци не желаем да бъде преиначавано творчеството на Владимир Димитров и то да остане такова, каквото той ни го е завещал. Наследниците на моделите на Майстора са изумени, тъй като лицата на техните баби, майки и роднини са заменени с нечии други.

Господа, надяваме се, че ще вземете под внимание този казус и ще ни съдействате това недоразумение да не се случва. Хлябът е у вас, ножът е у вас, но не забравяйте, че ние сме ви ги отдали", заявиха в писмото си местните жители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK