Тежки сражения в Хан Юнис в Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хан Юнис е главният град в южната част на Ивицата Газа

Израел обяви, че войските му се намират в "сърцето на Хан Юнис" - главният град в южната част на Ивицата Газа.  Съобщава се, че вчера е бил денят с най-интензивни сражения от началото на войната с "Хамас", започнала с изненадваща и кървава атака на радикалното палестинско движение на 7 октомври в Израел.

САЩ отново призоваха Израел да сведе до минимум цивилните палестински жертви.

Според представители на "Хамас" - над 16 хиляди души са били убити в ответната кампания на Израел.

Израел съобщи, че неговите сили, подкрепени от военни самолети, през вчерашния ден са обградили Хан Юнис и са стигнали до центъра на града. Въоръженото крило на "Хамас", "Бригадите Изедин ал Касам", заявиха, че са участвали в жестоки сблъсъци с израелците. Според началника на южното командване на израелската армия генерал-майор Ярон Финкелман израелските военни самолети са пуснали стотици бомби и други боеприпаси срещу позиции на "Хамас". По думите му сражения са се водили във всички части на анклава.

Междувременно САЩ отново заявиха, че Израел трябва да прави повече, за да може помощите да достигнат до цивилното население в Газа. "Няма достатъчно гориво, няма достатъчно храна, няма достатъчно вода, която да постъпва", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. Той обяви също, че незабавно влизат в сила визовите санкции на САЩ срещу всеки, за когото се установи, че действа с цел дестабилизиране на Западния бряг. Вашингтон неведнъж е казвал на израелското правителство, че трябва да предприеме действия за спиране на екстремисткото насилие от страна на заселниците.

По-рано представител на "Хамас" предупреди, че ислямисткото движение няма да освободи още от заложниците, които взе при атаката си в Израел преди близо два месеца, и дори няма да води преговори по въпроса, докато израелската агресия срещу Ивицата Газа не спре. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK