ТД „Осогово“ със сигнал: Мотористи правят осморки край вековните секвои в Ючбунар

Снимки: ТД "Осогово"

Подкопаха и паметника на туристическото дружество

Мотористи и велосипедисти направиха огромна просека за екстремни изкачвания край вековните секвои, които се намират в местността Ючбунар край Кюстендил. За това алармираха туристите от кюстендилското дружество „Осогово“, които през уикенда почетоха 108 години от първия организиран поход.

„С песни и стихчета от най-малките ни участници си припомнихме как преди 108 години е направен първият организиран поход до секвоите, които спечелиха конкурса за „Вековно дърво с корен 2017 година“ и станаха любимо дърво на България. Тази година, макар и в намален състав почистихме района около паметника и секвоите“, обясни секретарят на дружеството Силвия Михова.

За огромно съжаление тя разказва, че се натъкнали на вандалски прояви от мотористи и велосипедисти. До паметника на дружеството, на около половин метър, е направена просека за екстремни изкачвания и спускания. „ Паметникът е застрашен от събаряне. В непосредствена близост е и паметника на Йордан Митрев – залесителя на секвоите и Хисарлъка. Същите са навлезли и в района на секвоите, като са превърнали района в трасе за осморки около секвоите“, обясни още възмутената туристка.

Красивите вековни дървета са от вида Секвоя гигантея  и се извисяват гордо на повече от 30 м в центъра на малка горичка от по-млади секвои. Засадени са преди 130 години от лесовъда Йордан Митрев. Района е обявен за Защитена местност, а на територията на защитената местност е забранено кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до повреждане или унищожаване на вековните дървета. Забранено е и замърсяването с битови, промишлени и строителни отпадъци, припомниха още кюстендилски туристи.

Това е пореден акт на вандалска проява в района. Със съдействието на Община Кюстендил бяха изработени и поставени 4 пътеуказателни табели и 2 броя информационни табла. В края на 2021 г. едно от таблата в местността „Ючбунар“ беше съборено и унищожено. “„Секвоите”, както ги наричат всички кюстендилци, са любимо място за разходка и отдих сред природата за жителите и гостите на града.

Но нека всички да знаят, че това е само за пешеходни туристи, които не трябва да нарушат гореспоменатите указания. Туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил ще пусне сигнали до Община Кюстендил за адекватна намеса. Района е обявен за Защитената местност. Нарушителите трябва да бъдат наказвани“, категорични са от кюстендилското туристическо дружество.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK