Тази събота започва 39-то среднозимно преброяване на птиците по река Места

Димитър Попов, снимка: личен архив

Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев се готви усилено за участие в 39-ото среднозимно преброяване на водолюбивите птици, което ще се проведе на 17-и и 18-и януари, съобщи за ИНФОМРЕЖА председателят Димитър Попов.

На територията на община Гоце Делчев водоемите, които привличат водолюбиви птици и са предмет на изследване, са река Места, в участъка Хаджидимово – с .Баня, и прилежащите водоеми.

"Екипът, който сформираме, ще започне броенето в събота - 17-и януари. Първата ни дестинация ще бъде поречието на река Места. На следващия ден ще посетим язовир "Доспат". Нашите приятели от ДЛС „Дикчан” – с. Сатовча също ще се включват в инициативата за шеста поредна година. Надяваме се и на подкрепа от община Гоце Делчев", допълни Димитър Попов.

Той отправи апел към ловците да се въздържат от стрелби във въпросните райони по време на среднозимното преброяване на водолюбивите птици.

Преброяването се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата.

Другите партньори в преброяването тази година са: Изпълнителната агенция по околна среда, Сдружение за дива природа "Балкани", Българска орнитологична централа и Федерация „Зелени Балкани”.

Броенето дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват. Голяма част от тях са от екологичната мрежа Натура 2000.

 

КОМЕНТАРИ

12319:39 - 12.01.2015
Коментари, съдържащи лични нападки, обиди, заплахи или нецензурно съдържание подлежат на модериране или изтриване!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK