Тази нощ Русия е извършила "масирана ракетна атака" срещу украинския град Кривой Рог

Жители на град Киев се крият в станция на метрото по време на руско въздушно нападение Снимка: АП

Съобщението е на местните власти

Русия тази нощ е извършила "масирана ракетна атака" срещу централния украински град Кривой Рог, при която има загинали и ранени, както и щети по цивилна инфраструктура, предаде Ройтерс, като се позова на съобщения на украинските власти.

"Има загинали и ранени", заяви в "Телеграм“ Сергий Лисак, губернатор на Днепропетровска област, където се намира Кривой Рог.

Поразени са няколко цивилни постройки в града, включително и пететажна жилищна сграда, съобщи кметът на Кривой Рог Олександър Вилкул.

"Вероятно под развалините има хора", допълни той, без да оповестява подробности.

Лисак публикува снимка на пететажна жилищна сграда, чиито прозорци са разбити и от някои от тях излиза дим.

Към момента Русия не е коментирала съобщенията за ударите. 

Както Москва, така  и Киев отричат да атакуват цивилни обекти, отбелязва Ройтерс.

Рано тази сутрин в цяла Украйна се чуваха сирени за въздушно нападение, а представители на украинската армия заявиха, че силите за противовъздушна отбрана са унищожили всички руски ракети, насочени към украинската столица.

Кметът на Харков в заяви в "Телеграм", че руски дронове са поразили гражданска инфраструктура, но засега няма информация за жертви. 

Украинският президент Володимир Зеленски снощи изрази недоволството си от резултатите от проверката на всички бомбоубежища в страната, след като трима души загинаха, тъй като не са успели да се доберат до едно от укритията по време на руски въздушен удар срещу Киев, допълва Ройтерс.

В редовното си видеообръщение Зеленски посочи, че е получил обобщени данни за "готовността и неподготвеността" на убежищата от министъра на вътрешните работи Игор Клименко, министъра на стратегическите отрасли на промишлеността  Олександър Камишин и вицепремиера Олександър Кубраков. 

"Резултатите са меко казано незадоволителни", каза Зеленски. "До петък ще бъдат подготвени съответните проекторешения … за осигуряването на подходяща защита за нашите хора във всички украински градове", допълни той.

Смъртните случаи от първи юни предизвикаха обществен отзвук и Зеленски обеща да даде остър отговор, който изглежда, че е насочен към кмета на Киев Виталий Кличко, коментира Ройтерс. 

Кличко призна, че носи известна отговорност, но посочи, че има и други виновни лица, особено съюзниците на президента, които са били назначени на ръководни общински постове.

На 4 юни Камишин заяви, че първоначалната проверка е установила, че почти половината от бомбоубежищата в Киев са затворени или негодни за използване. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK