Таваличево празнува!

Снимки: Infomreja.bg


В  два тура организира празника си едно от най-атрактивните и заможни села в Кюстендилско - Таваличево. Курбанът и службата за Петководен в черквата "Св. Парасскева" бе осъществен на самия ден - по канона, на 14 октомври.

Тогава  служил дългогодишният свещеник на селото отец Стоил. Днес, на 21 октомври, бе  организирана светската част на празника - с богата програма в центъра, с естрада, с участието на състави от Кюстендил и гастролиращи групи.

Радостта на местните хора около 300, които са с постоянен адрес е голяма. Най-вече, че с пари, отпуснати от Дирекцията по вереоизповедданията, със съдействието на Института за паметниците на културата и, разбира се - на Неофитовата воля и упоритост, храмът "Св. Параскева", едната част от който е от 12-и век, беше укрепен и реставриран напълно. 

Таваличево е от най-черешарските села в района - дори и тази година реколтата беше добра, въпреки студа през април. "Имаме разкошна природа, богата история и култура още от тракийско и римско време, рядко плодородна земя. Щастливи хора сме", отбеляза кметът Даниела Точева. 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK