"Тартюф" на благоевградска сцена

Снимка: ДТ

Най-новото попълнение в трупата на Драматичния театър – актьорът Нено Койнарски

Днес се проведе пресконференция на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, по случай премиерата на „Тартюф“ по Молиер – най-новото попълнение към репертоара на театъра. На срещата присъстваха директорът на театъра Маргарита Мачева и заместникдиректорът по административните въпроси, които представиха част от творческия екип на представлението – режисьорът Дамян Тенев, сценографът Радостина Тодорова и актьорите Нено Койнарски, Ния Кръстева и Кънчо Кънев. „За да надвиеш този свят, стани, какъвто той е...“с този цитат на Шекспир откри своето слово режисьорът на „Тартюф“.

Неговото решение за спектакъла не е да представи главния герой като злодей, а като светец, попаднал сред лицемерие и поквара, за когото единствен начин за оцеляване е да поеме от този свят и да се измени. Модерната сценография и костюмите в спектакъла са дело на Радостина Тодорова. За визуалната концепция на представлението тя сподели, че яркото, изкривено и гротескно сценично пространство, заедно с цветните и деформирани персонажи, контрастират на фона на „небето“ – светло, леко, въздушно пространство, което живее заедно с героите на сцената. „Това, че сме търсили и използвали модерни и ярки изразни средства, ще помогне на зрителите да ни възприемат лесно и да припознаят реални съвременни образи.“ – допълни актрисата Ния Кръстева, която изпълнява ролята на Елмира в представлението.

Кънчо Кънев, който е в ролята на нейния съпруг Оргон, отбеляза, че представлението стои с ясна и категорична гражданско-обществена позиция: „Изкуството трябва да се занимава с проблемите на обществото. Не просто да е атрактивно и забавно, но да има и ясно поставени въпроси и да стои с твърда позиция по тях. Това е един от най-големите плюсове на нашата професия.“

Най-новото попълнение в трупата на Драматичния театър – актьорът Нено Койнарски, има трудната задача да се превъплъти в самия Тартюф – най-известния лицемер в световната литература. Предизвикателството, с което се е сблъскал по време на репетиционния процес е метаморфозата, през която преминава героят – от светец и символ на доброто, до самото зло.

Той успешно и въздействащо се справя с тази задача, като ще провокира зрителите да си зададат много въпроси, след като излязат от театралния салон. След първото представление в четвъртък и втората премиерна дата – 18.09.2020 г., зрителите ще могат да гледат спектакъла „Тартюф“ на 29.09.2020 г. Билети на касата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, както и онлайн. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK