Танцова формация “Партньори” и Василиа Петрова се завърнаха от турне в Украйна

Снимки: ТФ "Партньори" - Кюстендил

„Много сме пътували, участвали сме в много фестивали по света, реализирали сме турнета в доста държави, но това, което преживяхме сега в Украйна, сред бесарабските българи, е нещо, което ще помним цял живот! Случвало се е многократно да предизвикаме сълзи от вълнение и емоции сред нашата публика, но за първи път в едно плачеха и изпълнители, и публика!“, споделят танцьори от ТФ „Партньори“ и ангелският глас - Василиа Петрова, които се завърнаха от турне в Украйна. 

По покана на Ресурскомпани Кубей, „Партньори“ изнесоха поредица от 4 едночасови концерта. Първият от тях бе в град Измайл, по повод празника на културните дейци в Украйна.

За вторият си концерт нашите танцьори гостуваха на Всеукраински център за българска култура в град Одеса, където бяха сърдечно посрещнати от директора на центъра Дмитрий Терзи и множество наши събратя на датата, на която те празнуват Димитровден.

Още по-вълнуващ и запомнящ се бе третият ден от турнето, когато формацията гостува в село Криничная, изцяло населено от бесарабски българи.

В местния Дом на културата танцьорите бяха посрещнати по традиционен български обичай – с питка хляб и сол, и български танци в изпълнение на местния детски колектив. 

Нашите артисти посетиха местното училище, където пред учители, ученици и местни активисти, ръководителят на школа „Новите майстори“ - Евгени Серафимов, представи забележителните художествени проекти, реализирани в градска среда в Кюстендил.

Такива са „Майстора на един декар“, стълбище „Дъждовник“, „Гайтаните“ и „Четири посоки“.

Кюстендилските танцьори се срещнаха с кмета на Криничная Степан Великов, след което представиха стилната си едночасова програма, която включваше песни и танци от Шоплъка, Пиринска Македония, родопска и северняшка етнографска област. По време на официалните и неформални срещи в Криничная бяха набелязани много съвместни бъдещи инициативи.

Емоционалното турне на групата завърши с участие в традиционния Винфест в град Болград, където програмата им бе приета изключително сърдечно и завърши с традиционни български хора с участие на многобройната публика.

„Благодарим на нашите танцьори и прекрасната ни Василиа, които вложиха много труд и любов, както при подготовката, така и при представянето на програмата. Най-вече благодарим на нашия хореограф Тони Кенов, който направи изключително професионален подбор на изпълненията и подготви разнообразната ни фолклорна програма“, обявиха от ТФ „Партньори“ - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK