Талибаните отбелязват две години от завземането на властта в Афганистан

Снимка: БГНЕС

Терористичната организация "Ислямска държава" си остава заплаха

Талибанските власти отбелязват днес две години от завземането на властта в Афганистан, предадоха световните агенции. Днешният ден е обявен за почивен в страната и се предвиждат тържества., пише БТА.

По повод годишнината талибаните публикуваха и изявление: "Превземането на Кабул доказа още веднъж, че човек не може да контролира гордата афганистанска нация и че нито един нашественик няма да получи правото да заплашва независимостта и свободата на страната", гласи текстът.

Бяло-черното знаме на Ислямското емирство Афганистан  – името, което талибаните дадоха на страната, след като си върнаха контрола върху властта, днес се развява на пропускателните пунктове в Кабул. Преди две години на 15 август тогавашното правителство на Афганистан, подкрепяно от САЩ, падна и  афганистанските ръководители избягаха в изгнание.

По повод годишнината талибани и техните привърженици започнаха да се събират пред сградата на бившето американско посолство в Кабул, където си правят селфи на фона на оглушителни талибански химни.

"Днес е един щастлив ден. Това е датата на края на окупацията на нашата страна", заяви 21-годишният студент по медицина Мортаза Хайри. 

През двете години, през които са на власт, талибаните наложиха строго и ограничаващо свободите тълкуване на исляма, а жените трябва да се подчиняват на строгите закони и на редица ограничения.

За днес беше предвиден и военен парад в Кандахар, люлката на талибанското движение, но в крайна сметка той беше отменен.

Парадни шествия се очаква да има в столицата и в Херат. Тази сутрин в Херат привърженици на талибаните скандираха: "Смърт на европейците! Смърт за западняците! Да живее Ислямското емирство Афганистан! Смърт на американците!"

При идването си на власт талибаните обещаха да установят по-гъвкав режим в сравнение с този, който бяха наложили в периода им на управление от 1996  до 2001 г. Но те така и не спазиха обещанията си, посочва експертна група на ООН.

"Въпреки дадените уверения от талибанските власти, че всички ограничения ще бъдат временни, по-специално тези за достъпа до образование, фактите на място показват съществуването на система на сегрегация, маргинализация и преследване", казват експертите. 

"Всички момичета и жени в Афганистан искат да си върнат свободата", подчертава по повод годишнината бившата студентка Хамаза Бауар.

В допълнение на всичко това в Афганистан терористичната организация "Ислямска държава" си остава заплаха. А напреженията със съседен Пакистан пък се изостриха заради нарастване на атаките в граничната зона. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK