Отпадъците на Айдаровско дере: Община Благоевград ще прави ново депо

Снимка: Infomreja.bg

Одобряват ПУП за настоящето депо през юни

Предстои Община Благоевград да възложи проектиране на бъдещата площадка за третиране и рециклиране на строителни отпадъци.

Това е решението, което местната управа е взело по отношение на прекратяване на дългогодишния проблем с нерегламентирането изхвърляне на строителни отпадъци и всякакви други боклуци в землището на село Изгрев и запушването на Айдаровско дере.

В момента дерето е напълно засипано с отпадъци, не само от строителна дейност.

Недопустимо е да има планина от отпадъци, през която да преминава река, а контролът липсва изцяло, каза пред медията ни Костадин Трендафилов, който живее непосредствено до депото.

ИНФОМРЕЖА потърси позицията на Общината и от институцията заявиха:

Ръководството на община Благоевград е запознато с дългогодишния проблем с незаконното сметище в с. Изгрев.

От самото начало на мандата сред основните приоритети на кметския екип е управлението на отпадъците. Веднага бе възобновена процедурата пред Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) за преценка за необходимостта от Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за Инвестиционно предложение: „Извършване на дейности по предварително третиране и рециклиране на строителни отпадъци в поземлен имот с идентификатор 78464.6.10, местност „Емешен“ по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Церово, община Благоевград, област Благоевград“ с Възложител община Благоевград.

Кметът проведе и специално обществено обсъждане с жителите на с. Церово, като посети селото на място, представи проекта и отговори на въпросите на гражданите. На 30.04.2024 г. РИОСВ Благоевград издаде решение, че инвестиционното предложение няма нужда от процедура по ОВОС.

Изготвен е и е процедиран през Общинския експертен съвет по устройство на територията подробен устройствен план за площадката, който очаква окончателно одобрение от Регионална здравна инспекция – Благоевград и ще бъде предложен за гласуване от Общински съвет – Благоевград на сесията през м. юни т.г.

Предстои община Благоевград да възложи проектиране на бъдещата площадка за третиране и рециклиране на строителни отпадъци, за което има заложени средства в план-сметката за отпадъците за 2024 г.

Паралелно с това, община Благоевград проучва различни източници за финансиране на СМР и варианти за опериране на бъдещата площадка, като се надява да възложи нейното изграждане до края на 2024 г.

След изграждането на  новата площадка ще започне поетапно извозване, сортиране и рециклиране на строителните отпадъци от площадката в с. Изгрев.

Очаква се утре -  15 май, да бъде проведено общоселско събрание, а жителите са готови за протест в деня на изборите, ако камионите, които извозват отпадъци до дерето, не спрат.

Ето и още по темата:

Още един замърсител в Благоевградско: Река Айдаровска се превърна в сметище

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//