Тагарев: Предстоят значителни инвестиции в инфраструктура

Снимка: МО

„Правителството е казало „да“ – следващата година да сме на 2% от БВП, обяви той

Държавите от Източния фланг на НАТО, включително и България, вече вземат мерки да изградят по-сериозен потенциал за възпиране и отбрана. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев днес, 20 септември, на откриването на дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА), посветена на ползите от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната. Във форума взе участие и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Министър Тагарев поясни, че изграждането на потенциал за възпиране и отбрана изисква повече пари за отбрана, съобщават от Министерство на отбраната. „Правителството е казало „да“ – следващата година да сме на 2% от БВП и в бъдеще ще поддържаме не по-малко от 2% бюджет за отбрана. Тези проценти са не само за въоръжение и боеприпаси. Те са за набиране на хора, за тяхната подготовка, за изграждане на инфраструктура. Инфраструктура, която е важна за нашата армия, и такава, в която ние ще поканим наши съюзници, които са тук, за да гарантират нашата сигурност“, каза министърът на отбраната. Той посочи, че инвестициите в казармената инфраструктура се случват за първи път след десетилетия на пренебрегване на този въпрос, а решението къде да бъде изграждана тази инфраструктура ще бъде много важно за съответното населено място и регион.

Целта на организираната дискусия е да се обсъдят нагласите, настроенията, безпокойствата на местната общност. „В резултат на тази и на следващите дискусии ние ще вземем решение къде да направим една от по-сериозните инвестиции в казармена инфраструктура и практически първата сериозна инвестиция от 30 години насам“, посочи министър Тагарев.

По-рано пред журналисти в Сливен министър Тагарев разясни, че изборът на войсковия район в Кабиле край Ямбол за създаване на инфраструктура, предназначена за Българската армия, която може да бъде ползвана и от многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, е на екип от военни експерти. Той е препоръчан заради близостта му до летище и пристанище, до полигон „Ново село“, както и заради железопътната и пътната инфраструктура в района. „Много военни изисквания има, които правят този район предпочитан, но не е и единственият възможен“, каза министърът на отбраната. Окончателното решение вероятно ще бъде предложено на Народното събрание предвид разходите, необходими за изграждането на тази инфраструктура.

„Глобално погледнато към настоящия момент не е повишен рискът от мащабни агресивни действия, след като украинската армия постигна много сериозни успехи в последните месеци и руската армия е изцяло в отбрана“.

Не са изчезнали, обаче, рисковете от инциденти, преднамерени или непреднамерени действия, които могат да засегнат наша територия или обекти. „Те са свързани най-вече с провокативните действия на Русия в Черно море в опита да блокира износа на зърно с търговски кораби и възможността да използва за тези цели различни средства“, каза министър Тагарев в отговор на въпрос.

„Дълги години бюджетите падаха, съкращаваше се числеността на армията. Сега вече тенденцията е противоположна заради Русия, която поведе пълномащабна война срещу Украйна и не скрива неприятелските си намерения спрямо нас и съюзниците ни в НАТО. Ние сме длъжни да взимаме мерки за засилена бдителност от страна на НАТО и повишаване на капацитета за възпиране и отбрана. Хората е добре да знаят, че първото предназначение на тези сили, които са в осемте страни от Източния фланг на НАТО, е да възпрат потенциален агресор, така че той да не посмее да подеме агресия. Ако все пак реши да предприеме агресивни действия, то всички ние заедно да се отбраняваме, да гарантираме сигурността си и да съхраним териториалната си цялост и суверенитет“, категоричен беше министърът на отбраната.

„Инфраструктурата ще бъде изградена в съществуващ район. Армията все още има достатъчно райони, които не е освободила. Вече се въздържаме от продаване на обекти, освен такива, които наистина нямат видимо предназначение в съвременни условия, защото не знаем какво ще ни потрябва в новите условия. По отношение на обема, моята хипотеза е, че в период, подобен на сегашния, ние ще имаме на наша територия между 1000 и 1500 военнослужещи в рамките на многонационалната бойна група. Разбира се, инфраструктурата трябва да бъде подготвена за малко повече сили и средства“, поясни министър Тагарев.

„Използвам случая да кажа, че без значение къде ще бъде разположена тази инфраструктура, хората не трябва да се притесняват, тъй като така или иначе не само многонационалната бригадата, която ще бъде разположена в този нов обект, но и цялата наша армия представлява интерес за един евентуален агресор. И когато се повиши вероятността от начало на агресия, армията няма да стои в казармите и да чака нещо – тя ще се изнесе от там и ще осигури отбраната, включително противовъздушна и противоракетна. Така че, ако имате притеснения, притеснявайте се от това какви са намеренията на г-н Путин, който стои в Кремъл. А пък ние се готвим за всякакво негово възможно решение, така че да дадем подходящ отговор“, подчерта министърът на отбраната.

„В Комисията по отбрана на Народното събрание депутати от определи партии, които очевидно поддържат или направо подклаждат подобни настроения в област Ямбол, по време на изслушване по темата поставиха въпроса и препоръчаха да намерим друго място. За мен това е абсолютно безотговорно. Никога в българската история не е имало противопоставяне на това къде ще бъде армията. Напротив, мога да ви кажа, че и в България, и в световната практика, всяко населено място се бори за това да има военни на място и, ако има решения за съкращаване, то да не съкращават военните поделения, които са в съответния регион, защото това неминуемо има негативни последствия за социално-икономическото, образователното, демографското развитие на района, когато напусне едно военно поделение“, заяви министър Тагарев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK