Тагарев: Най-важната гаранция за нашата сигурност е работата с нашите съюзници

Снимка: МО

Той обяви, че по отношение на ситуацията в Черно море се подготвя стартирането на противоминна операция с Румъния и Турция

Министърът на отбраната Тодор Тагарев откри днес международна конференция „Спечелване на мира в Украйна“. Тя e организирана от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България, съобщават от ведомството.

В своето екпозе като основните фактори, обуславящи усложнената среда на сигурност, министър Тагарев посочи агресивните действия на Русия срещу Украйна, ситуацията в Западните балкани и терористичната заплаха, която по думите му „стана особено видима с терористичните актовe на Хамас срещу Израел и последвалото напрежение“.

„Това, което ние правим в тази обстановка, е да работим с нашите съюзници. Това е най-важната гаранция за нашата сигурност“, каза министър Тагарев и подчерта предприетите действия за повишена бдителност.

Министърът на отбраната съобщи, че по отношение на ситуацията в Черно море се подготвя стартирането на противоминна операция с Румъния и Турция, която ще допринесе както за по-високата сигурност в български териториални води, така и за износа на зърно от Украйна.

„По отношение на Западните балкани усилихме нашето присъствие и изпратихме допълнително 120 военнослужещи, като сега имаме близо 150 военнослужещи в КФОР, поддържаме рота в операцията Алтеа. Имаме намерение да продължим това участие в стабилизирането на Западните Балкани, тъй като тези действия имат пряко влияние върху сигурността на региона и нашата“, каза министър Тагарев.

Пред участниците във форума министърът на отбраната сподели, че последните събития в Близкия Изток могат да доведат до нарастване на миграционния натиск спрямо България, както и до напрежение между групи, поддържащи едната или другата страна в конфликта на наша територия, така, както това се случва в други европейски страни. „Към момента вероятността за това е много малка, но ние сме длъжни да полагаме усилия за това да наблюдаваме и анализираме и да имаме готовност да усилим реакцията, когато се наложи“, каза министър Тагарев.

Министър Тагарев подчерта, че виждането на българското правителство е, че стабилен мир в региона може да има, когато помогнем на Украйна и Украйна успее да възстанови своята териториална цялост и суверенитет в границите, признати от международната общност.

По думите му България оказва всестранна дипломатическа, политическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна. „Ще продължим да оказваме тази помощ, според нашите възможности, докато е необходимо. Разглеждаме тази помощ и в дългосрочна перспектива – как да помогнем, така че Украйна да изгради необходимите институции и способности във въоръжените сили, така че при първа възможност тя да стане член на НАТО и ЕС, с което ще постигне и пълните гаранции за своята сигурност“, каза министър Тагарев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK