Тагарев: На този етап България няма да участва в инициативата за 155 мм снаряди за Украйна

Снимка: БТА

Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в пленарната зала

На този етап България няма да вземе участие в инициативата на ЕС за незабавен трансфер на боеприпаси с калибър 155 милиметра, тъй като не разполага с такива оръдия, но не изключваме възможността Европейската агенция по отбрана да възложи и на български фирми производството на такива боеприпаси. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в пленарната зала, пише БНР.

Страната ни обаче ще се възползва от възможността да увеличи капацитета на оръжейната си индустрия. Срещи с български компании вече са проведени, за да бъдат оценени производствените им възможности:

 "Присъединяването ни към проекта ще създаде благоприятна основа за достъп до финансовите стимули за производителите от държавите-членки, които се предвиждат в обсъждания в момента проект на регламент за създаване на акт за укрепване на производството на боеприпаси. Бюджетът е 500 милиона евро до средата на 2025 година. Тези средства биха могли да бъдат използвани за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности на предприятията от отбранителната ни индустрия. България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след завършване на процеса на национално съгласуване, приемане на решение на Министерския съвет и подписване на съответното проектно споразумение. В момента се подготвя пакета от документи за Министерски съвет".

"Във връзка с това решение е предвидено след съгласуване с украинската страна, на територията на Република България да се проведе обучение с един модул за подготовка на бойни санитари - до 15 лица от въоръжените сили на Украйна на месец, с продължителност 10 работни дни, и до 4 модула в рамките на една календарна година, или общо 60 лица.

Предвидено е обучението да се провежда във военномедицинския симулационен тренировъчен център на Военномедицинска академия. Центърът във ВМА вече е изграден с подкрепата на Съединените американски щати с най-съвременните технологии. Към момента е отправено първоначално предложение до представителя на Украйна в щаба на мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна в Брюксел за провеждане на обучение през есента на тази година".

Изслушването е по искане на ПГ на БСП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK