Тагарев: МОЧА е тотем на превъзходство на Русия над България

Снимка: БГНЕС

По думите му МОЧА не е паметник, нито военен такъв

Крайно време беше Паметника на Съветската армия да се изнесе от центъра на София. Това заяви военният министър Тодор Тагарев.

По думите му МОЧА не е паметник, нито военен такъв, пише news.bg. Това е знак и тотем на превъзходство на Русия над България, категоричен бе Тагарев.

"Тук не е имало война и освобождение. Всички знаем, че в началото на септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на България и окупира България. Този паметник е строен 50-те години", защити позицията си военният министър.

Ако паметникът има някаква художествена стойност, нека бъде възстановен, коментира Тагарев. "Русия отдавна ни е обявила за враг. Какво може да каже? Не България обяви Русия за враг", добави той.

По отношение на закупуването на нови бойни машини за пехотата "Страйкър"., то първата вноска за тях е платена. Договорът влиза в сила след плащането, обясни Тагарев.

По темата за бюджета Тагарев потвърди, че за отбрана ще бъдат отделени 2.05% от БВП. Това ще ни даде възможност за развиване и укрепване на отбранителните способности, посочи министърът.

Министър Тагарев присъства на събитието за отбелязване на 20-ата годишнина от терористичния атентат срещу база "Индия" в Кербала, Ирак. При инцидента загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон и десетки бяха ранени. Събитието се провежда в зала "Концертна" на Централния военен клуб в София.

За атентата в Кербала министърът каза, че трябва да се оцени подвигът на загиналите и на тяхната роля в операция, която е изиграла роля за това да имаме по-съвременна армия и по-високо равнище на сигурност. Тагарев обясни, че големият проблем "след руската агресия срещу Украйна" е да се укрепи източният фланг на НАТО. Включително и нашата сигурност по различни начини, с по-високо равнище на подготовка, с различни учения, допълни министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK