Тагарев: Атаките по украинските пристанища на Дунав може да засегнат и България

Снимка: БГНЕС

Той припомни, че няколко съюзни страни вече са пострадали

Атаките на Русия по украинските пристанища на Дунав в един момент може да засегнат и България.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в студиото на БНТ. Той припомни, че няколко съюзни страни вече са пострадали, като Румъния, където падат остатъци от дронове.

Военният министър увери, че няма заплаха от преки военни действия срещу България, но има риск да бъде засегната по един или друг начин от тези агресивни действия.

Той отново коментира руските учения в Черно море, част от които се извършват в изключителната икономическа зона на България. В тази връзка страната ни обсъжда различни варианти за отговор - от дипломатически до ускорено придобиване на брегови ракетни комплекси, потвърди Тагарев. По думите му основният отговор няма да е самостоятелен, а съвместно със съюзниците от НАТО.

"От средата на юли Русия прави предупреждения, че ще провежда учения със стрелби в част от българската изключителна икономическа зона. Така тя блокира нормалните коридори на търговския трафик. Това означава, че е опасно за нас да използваме икономически тази зона", уточни Тагарев.

Според него Турция и нейните действия не позволяват по-голяма ескалация на напрежението. И по-конкретно, защото Турция спазва стриктно Конвенцията от Монтрьо, като ограничава присъствието на военни кораби в Черно море, в т.ч. и руски.

"Ангажиментите на нашите съюзници не са само с кораби, това може да става с получаване на разузнавателна информация, с авиация, която потенциално може да действа срещу морски цели, това може да стане и с брегови средства, те вече не са ограничени от конвенцията", допълни министърът на отбраната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK