СЗО: Болниците в Газа работят на предела на възможностите си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не достигат лекарства и гориво за генераторите

Пропускателният пункт Рафа между Египет и Ивицата Газа се очаква да бъде отворен за преминаване на хуманитарна помощ. Израел нареди да бъдат евакуирани жителите на град Кирят Шмона, съобщава БНР.

Египет се съгласи да позволи преминаването на камиони с вода, лекарства и горива за палестинците през граничния пункт Рафа. Според източници от американската администрация, може да има забавяне и началото й да бъде отложено за утре. Очаква се генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да посети пункта от египетската страна на границата. Египетският външен министър Самех Шукри посочи:

"Заявявам, че Египет се стреми да осигури продължаването на операцията на пропускателния пункт Рафа и използването на египетския потенциал на летището Ариш за получаване на помощта, предназначена за Ивицата Газа".

Говорителят на Световната здравна организация Тарик Яшаревич каза, че болниците в Газа вече работят на предела на възможностите си, като не достигат лекарства и гориво за генераторите:

"Наистина се надяваме, че ще пристигнат не само медицински доставки, но и гориво, без което болниците не могат да работят. Трябва да има ток за осветление, за кувьозите и други животоподдържащи системи. Така че, освен лекарства за хронични заболявания, спешно са необходими гориво и чиста вода".

Израелската страна се обяви против доставките на гориво за Газа в споразумението с Египет за допускане на хуманитарна помощ, тъй като се опасява, че то ще бъде иззето от "Хамас" и ще бъде използвано за атаки срещу Израел.

От израелското министерство на отбраната разпоредиха евакуация на Кирят Шмона, град с около 20 хиляди жители в северната част на Израел, разположен непосредствено до границата с Ливан.

Израелски изтребители са атакували повече от 100 позиции на Хамас в Ивицата Газа през последната нощ, като са бомбардирани десетки командни центрове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK