Съветът за сигурност на ООН отново отложи гласуването на проекторезолюция за Газа

Снимка: ЕПА, архив

Някои пасажи са заличени под натиска на САЩ

След съществени промени в компромисния проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно Газа гласуването отново беше отложено, предаде ДПА.

По време на консултациите, които протекоха при закрити врата, някои членове на съвета са изразили недоволство от разводняването на текста, с който се призовава за увеличаване на хуманитарната помощ за палестинския анклав.

Обсъжданата проекторезолюция е резултат от интензивни преговори между САЩ, Обединените арабски емирства и Египет, отбелязва ДПА. През последните няколко дни бяха положени големи усилия, за да се предотврати налагането на ново вето на резолюцията от страна на САЩ

В текста, с чието копие разполага ДПА, Израел се призовава незабавно да разреши безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп до ивицата Газа. Освен това се настоява да бъдат създадени и условия за трайно прекратяване на насилието.

Членовете на най-важния орган на ООН постигнаха компромис по спорния въпрос за начина на проверка на помощите, които ще влизат в анклава. Постигнато бе съгласие новоназначен координатор на ООН да инспектира пратките, за да може да се ускори доставянето им.

Други пасажи бяха заличени под натиска на САЩ. Премахнат бе параграф, в който се осъждат всички нарушения на международното хуманитарно право, включително и всички безразборни нападения срещу цивилни лица и граждански обекти. Отпадна и призивът за незабавно прекратяване на насилието, за да се даде възможност за доставка на помощи. 

Гласуването беше отлагано няколко пъти поради заплахата от вето от страна на САЩ. Въпреки това след големите отстъпки, направени от преговарящите, постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че няма да наложи вето.

Приемането на резолюцията изисква поне девет от 15-те срани членки да гласуват "за". Сред тях трябва да са и петте постоянни страни членки на съвета - САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция, които имат право да налага вето. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK