Съветниците в Хаджидимово с протестна декларация! Не искат боклуците на Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

С пълно мнозинство съветниците от Хаджидимово отказаха да приемат боклука на Благоевград в общото депо, в което освен Хаджидимово депонират отпадъците си и общините Гоце Делчев и Гърмен.

Преди минути завърши извънредната сесия на Общинския съвет в Хаджидимово, на която парламентаристите разискваха и категорично отхвърлиха проекторешението на Министерството на околната среда и водите битовите отпадъци на община Благоевград да бъдат депонирани в депото за битови отпадъци в Гоце Делчев, което се ползва и управлява с тази цел от трите общини.

Съветниците излязоха и с протестна декларация, че ако утре на Министерски съвет проекторешението на МОСВ стане факт, ще бъдат предприети и протестни действия, включително и недопускане до депото в Гоце Делчев на камионите, извозващи отпадъците на община Благоевград.

Кметът на Хаджидимово, Людмил Терзиев, обоснова становището на администрацията и Общинския съвет с това, че при допускане депонирането на чуждите отпадъци, данъкоплатците от трите общини ще бъдат натоварени с допълнителна финансова тежест по отношение на таксите за услугата.

По-страшно от финансовата тежест на този етап, ако МС вземе решение за депонирането на благоевградските отпадъци в Гоце Делчев, е, че оставащият капацитет на клетката на гоцеделчевското депо е 37 949 тона, като той ще бъда изпълнен от трите общини до края на 2019 г.

Според проекторешението на МОСВ за нуждите на община Благоевград се искат 10 % от общия оставащ в клетката капацитет за трите общини, или 3,795 тона, което е капацитетът за една година на община Гърмен.

На сесията в Хаджидимово се изказаха и реалните безпокойства, че ако на община Благоевград се разрешат въпросните 10 %, то след по-малко от година и на трите общини ще се наложи да возят отпадъците си за депониране в Петрич или Сандански.

Приетата на сесията в Хаджидимово протестна декларация още днес бе изпратена в Министерски съвет, за да се има в предвид при утрешното гласуване острата реакция относно проекторешението на МОСВ.

Днес по въпроса са свикани екстрени сесии и в трите общини - Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. В Гърмен и Гоце Делчев извънредните заседания бяха насрочени за 17 часа.

„Хората от община Хаджидимово са готови да протестират и да не допуснат боклука на Благоевград са се извозва за депониране в Гоце Делчев. Всички са категорични, че няма да плащат такса смет, ако това се допусне от МС на заседанието утре", коментираха съветници от Общинския съвет в Хаджидимово.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK