Съветниците в Гоце Делчев приеха отчетите на общинските предприятия

Снимка: Infomreja.bg

Те обсъдиха и статута на учебни заведения

На свое редовно заседание Общинският съвет в Гоце Делчев гласува за поредна година ОУ „Иван Вазов“ в село Буково да получи статут на защитено училище. Защитена трябва да бъде и детската градина в селото. И двете учебни заведения отговарят на всички критерии за такъв статут. А ОУ „Свети Паисий Хилендарски в село Баничан трябва да бъде включено в актуализирания списък на средищните училища.

Общинските съветници възложиха на кмета на общината Владимир Москов да направи съответните мотивирани предложения пред Министерството на образованието и науката.

На заседанието бяха приети отчетите за 2022 година на общинските предприятия „ Чистота“, „Селскостопански и благоустройствени услуги“, „Поддържане на обекти общинска собственост“, „Гробищни парконе“ и „Озеленяване и поддържане на територии за обществено ползване“.

Ръководителят на ОП „Чистота“ Мария Гераксиева отбеляза, че с разрастването на града растат и нуждите от допълнителна техника. Необходима е още една метометачна машина и една за измиване на улиците. Тя посочи също, че въпреки инфлацията, предприятието е реализирало икономии за 37 850 лева.

Разходите на ОП „Селскостопански и благоустройствени услуги“ възлизат на 795 000 лева, а приходите само от селскостопански услуги са 429 000 лева. Това отчете неговият директор Ибрахим Велиша.

Базата на предприятието е преустроена. Доставени са нови контейнери и еднофамилни кофи. От месец май тази година са в експлоатация 3 нови сметоизвозващи автомобила.

Освен обикновените и едрогабаритните битови отпадъци, са събрани 6 тона хартия.

Заетите в ОП „Поддържане на обекти общинска собственост“ са 32-ма, съобщи в отчета си ръководителят на предприятието Ели Давидова. Тя каза, че освен обичайните дейности, е бил боядисан първият етаж на Дома за стари хора в Гоце Делчев. Оптимизиран е работният процес в „Синя зона“, а в момента се освежава маркировката.

В ОП „Озеленяване и поддържане на територии за обществено ползване има 30 работници. Те са ангажирани целогодишно. Социалният ефект е голям, тъй като се осигурява заетост на хора с намалена трудоспособност. Наемат се и лица по Оперативни програми от Бюрото по труда.

Директорът Емилия Траханарова подчерта, че предприятието е сключило договори за извършване на услуги - училища и детски градини имат абонамент при него. Тя посочи и очаквания ефект от закупената дробилка – повишаване на производителността на труда и намаляване на разходите.

Отчетите на всички предприятия бяха приети без възражения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK