Съветниците в Банско одобриха участието на общината в трансграничен проект с Македония и Гърция

Снимки: Община Банско

Местният парламент в Банско одобри участието на Общината в Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Балкани – Средиземно море 2014 - 2020 г.

Проектът, с който предстои да се кандидатства, е с наименованието „Съвместни мерки и пилотни дейности за качествено управление на въздуха в региона на Балканския полуостров и Средиземно море”, като Банско е водещ бенефициент с партньори община Виница, Македония и община Волви, Гърция. 

За изпълнението му са предвидени дейности по извършване на пилотни замервания на замърсители на въздуха на базата, на които да бъде изработена обща стратегия за прилагане на мерки за ограничаване на замърсяването и за намаляване на емисиите на транснационално ниво.

Съветниците приеха годишния доклад за 2015 г. за наблюдение на изпълнението на Общинския план за развитие на община Банско 2014-2020, който съгласно законовите изисквания се представя от кмета всяка година, за да отчете постигналия напредък по изпълнението на целите и приоритетите, заложени в стратегическия план.

На днешното заседание се прие да бъде включено Основното училище и Целодневната детска градина в село Места в списъка на средищните и защитени учебни заведения в България поради факта, че са единствените за близките села, които предлагат целодневна форма на обучение, транспорт и обедно хранене. Така се обезпечава равния достъп до образование на всички жители в Oбщината.

Годишният план за развитие на социалните услуги за 2017 година бе одобрен, както и годишната вноска за участието на Oбщината във фонд „Общинска солидарност”. Той бе създаден към Националното сдружение на общините за взаимопомощ при настъпване на природни бедствия и нанесени от тях щети.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK