Съветниците от Сатовча даряват възнагражденията си на бедстващото семейство Жижовски

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Да дарят възнагражденията си от едно заседание на Общинския съвет в Сатовча на бедстващото семейство Жижовски, останало посред зима без покрив и покъщнина заради голям пожар в дома им, решиха единодушно местните парламентаристи от всички политически сили. Това съобщи за ИНФОМРЕЖА председателят на Общинския съвет в Сатовча д-р Ивайло Моллов.

Той съобщи, че по инициатива на местните парламентаристи и служителите в общинската администрация в момента тече кампания за набиране на средства и дарения от жителите на населените места в община Сатовча, с които да бъде подпомогнато семейството с опожарена къща.

По разпореждане на кмета на Сатовча Арбен Мименов с пари от кметската хазна са закупени необходимите за за възстановяването на покрива на изгорялата къща греди и други материали, като е осигурена и общинска техника за разчистването на руините от пожара.

Десетки жители на общината, както и местни бизнесмени също се включиха дейно в кампанията в помощ ва семейство Жижовски, каза д-р Моллов, като уточни, че работата по разчистване на руините и възстановяване на изгорялата фамилна къща е започнала още сутринта след злощастния инцидент и продължава и в момента, за да може обитателите да се подслонят преди да паднат дъждове и снегове.

“Още в началото на първия ми мандат през 2000-ната  година поради отдалечеността на община Сатовча от Гоце Делчев, където единствено от четирите съседни общини има противопожарна служба, отказът на всички досега правителства да се изгради противопожарна служа със сграда, автомобилен парк, служители и т.н. в общинския център Сатовча ме накара да търся изход от това положение. Така създадох и първия в България доброволен противопожарен отряд с четири автомобила, с изградени гаражи и съответното оборудване, ситуирани в селата Сатовча, Кочан, Вълкосел и Слащен“, посочва кметът Арбен Мименов в писмо до медиите.   

Мименов уточнява още, че доброволното формирование досега е участвало във всички битови и горски пожари, като оборудването на колите е закупено от общината и от дарения от Академията на МВР и други институции.

Кметът на Сатовча информира, че като спешни мерки освен поддържане на това доброволно формирование, след поредното тежко бедствие сполетяло сем. Жижовски, ще внесе докладна в Общинския съвет за приемане на декларация с молба до премиера Бойко Борисов за изграждане на противопожарна служба в село Сатовча и допълнително закупуване на противопожарни кранове и шлангове за всички населени места.

Както ИНФОМРЕЖА писа, точно преди седмица огнената стихия в Сатовча изпепели къщата на Недко Жижовски от с. Сатовча. Задно с дома на двамата пенсионери бяха опожарени старата им къща в двора, няколко съседски селскостопански постройки, два гаража и един лек автомобил. В пожара изгоряха и всички спестявания на двамата пенсионери -  около 5000 евро и цялата им покъщнина. Онеборци, доброволци от местния противопожарен отряд, много жители на селото, горски стражари и полицаи гасяха огромния пожар повече от 15 часа.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK