Съветниците от БСП: 2012-а ще бъде нулева по усвояване на евросредства

снимка: infomreja.bg, архив

Парламентаристите от групата на БСП в Общинския съвет в Благоевград ще подкрепят отчета за бюджет 2011 г, но няма да гласуват рамката на бюджета за настоящата година. Това решиха на свое заседание в събота червените съветници.

Позицията на социалистите в Общинския съвет е, че предложеният за приемане бюджет на Общината за 2012 г е бюджет на статуквото, който в общи линии повтаря бюджета от миналата година. Неясни, според тях, са и приоритетните политики на Общината, не са потърсени и резерви в приходната част, не става ясно какви европейски пари ще се усвояват и по какви проекти ще се работи.

На практика налице е съфинансирането единствено по ОП ”Регионално развитие”, мерки по енергийна ефективност, изцяло наследство от предишния мандат, подчертават червените общински съветници, като виждат в проекта за бюджет 2012  нулева година за община Благоевград по отношение усвояването на средства по различните европейски програми.

Конкретните аргументи на социалистите срещу рамката в проектобюджета са фактите в приходната част, както и това, че качените на сайта на Общината материали, предназначени за публичното обсъждане на бюджета, се различават в числата с тези, разпространени по-късно.

С предложения проект са заложени общо приходи в размер на 39 720 881 лв., което е с 1 517 029 лв. по-малко от касовото изпълнение на бюджета за 2011 г., сочат социалистите, като поясняват, че приходите за делегирани държавни дейности са в размер на 21 440 639 лв. или с 2 699 064 лв. по-малко от касовото изпълнение на бюджета за 2011 г., приходите от местни данъци и такси са заложени в размер 18280242лв., или с 1 182 035 лв. в повече от 2011 г.

Подценени, според тях, са и възможностите за реализиране на собствени приходи  с обявените необосновано ниски наемни цени на общински обекти и приходите от продажба на земя и сгради, както и от учредяване на вещни права по реда на Закона за общинската собственост.

Общинарите от БСП  дават пример с ниските наемни цени на партерното помещение на ул.”Тодор Александров”-24 с площ от 52 кв.м., което се отдава за 104 лв. или за 2 лв./кв.м., банков офис на ул.”Иван Рилски”, който се отдава под наем за около 4,5 лв./кв.м. при условие, че подобните финансови институции в града плащат наеми не по-ниски от 10 EURO, дискотека в Младежкия дом плаща също 4,5 лв.кв.м., който очевидно е необосновано нисък.

Кметът на община Благоевград практически няма програма за приватизация, категорични са социалистите. Червените общинари не одобряват и разходната част на проекта на бюджет 2012 за община Благоевград. Категорично съмнително обосновано, според тях,  е определянето като Приоритет №1 за община Благоевград в дейност 606: „Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа”. Социалистите посочват като пример предназначените 240 000 лв. за с. Падеш, ул.”Иван Караджов”, от общо 476 000 лв. капиталови разходи.

Сред достойнствата на бюджета групата на БСП в Общински съвет - Благоевград открояват и подкрепят предвиденото завишение на средствата за културните институции.

Крайната им оценка обаче, поради която не подкрепят рамката на проекта за бюджет 2012 г. е, че той е „консервативен и ленив в приходната си част, правен е без визия за развитието на общината, без яснота и открояване на приоритетите и политиките, които следва да се гарантират финансово, без готовност да се усвояват европейски пари, без творческо търсене в посока завишаване на приходната част.”

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK