Със засаждане на дърво стартира „Балканска черга 2014“ в Шишковци (снимки)

снимки: infomreja.bg

Със засаждане на дърво стартира четвъртото издание на „Балканска черга 2014 г.“. Пред паметника на Владимир Димитров – Майстора единственият жив модел от картините му – 88-годишната баба Тодора посади ябълка.

В подкрепа на инициативата се включиха кметът на Кюстендил Петър Паунов и първият мъж в Шишковци – Климент Терзийски.

„Идеята стартира от тази година и занапред на този ден ще засаждаме по една ябълка и една череша пред паметника и гроба на Владимир Димитров в центъра на селото“, коментира кметът Климент Терзийски.

Така започнаха тридневните първенства в центъра на едно от най-китните селца в региона.

На международния фестивал със свои изпълнения ще се представят 148 състава от цяла България, Сърбия и Македония. 

„На този фестивал искаме на покажем голямото народно творчество на трите държави, да покажем, че ние сме една нация,че ние сме братя и винаги ще живеем задружно и ще продължаваме и занапред. Аз съм щастлив, че този фестивал се разраства от ден на ден“, коментира още управникът на селото и организатор на празника.

„Над 1 500 участници ще покажат музикален бит, фолклор и култура.Този фестивал е доказателството, че всички заедно можем да седнем на една обща черга, всички си приличаме и в рамките на тези дни вече четвърта година го доказваме. Балканският дух се запазва и това е мястото, където се усеща най-силно“, коментира и Борислав Крумов, който е сред организаторите на „Балканска черга“.

Специален поздрав към всички организатори и гости в село Шишковци отправи и кметът на Кюстендил Петър Паунов.

“Много се радвам, че този фестивал стана една прекрасна традиция. Благодарение на вас и на вашите големи сърца, като истински наследници на Майстора, всичко това е факт. Надявам се, че ще спазите традицията, защото само една черга ни остана, може да е сиромашка, но е пъстра и красива“, заяви пред многобройната тълпа кметът на Кюстендил Петър Паунов.

И тази година ще бъде спазена традицията и в центъра на Шишковци ще бъде направена демонстрация по печене на ракия, най-добрите кулинари от България, Сърбия и Македония ще имат възможността да се представят с домашно приготвени баници и погачи, а за доброто настроение на всички гости ще се погрижат различни изпълнители от трите държави.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK