Със скандирания „Оставка“ пред очите на Апостола поругаха 147 години безсмъртието на Левски

Снимка: Infomreja.bg

Йорданка Фандъкова бе освиркана, а президентът призова за по-добър тон

Със скандирания „Оставка“ пред очите на Апостола граждани поругаха честването на 147 години безсмъртие на Васил Левски.

По време на словото на кмета на София Йорданка Фандъкова възмутени граждани викаха „Оставка“, а Фандъкова успешно завърши словото си, въпреки че бе притеснена.

Веднага след нея слово произнесе президентът, който призова „в този свят ден да се въздържаме от викове и скандирания“.

Гражданите продължиха, но този път със скандирания „Радев“.

Президентът, пред паметника на Левски, засегна болезнени теми за обществото, като започна, че на 19-и февруари почитаме Апостола и казваме, че свеждаме глава пред него, но Левски не обича склонените глави, а изправени.

Време е да спрем да търсим утеха в историята. Свободата и достойнството не се вземат на заем, а се води битка за тях.

Свободата и словото, и честните избори са похитени и опорочени, каза президентът.

На такива ли хора оставихме народната работа – като подменят демокрацията с деспотско-тиранска система, реторично попита президентът.

Той определели депутатите и министрите на „търговци в храма на демокрацията“.

Нека да изправим глави! наша мисия е да сбъднем мечите на героите ни! Да живее България!, завърши Радев.

Слово произнесе и авторът Здравка Евтимова, която намекна за случая „Божков“, казвайки, че България не е по-слаба от предателите, сред които хора, които пушат пури за 2000 евро.

Председателят Бойко Борисов не произнесе слово.

Цялото слово на президента вижте тук:

На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски.

Но Левски не обича склонени глави.

Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!

Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

„Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република. Неговата смърт му само ще ускори пътя към Освобождението.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите „задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им.

Да живее чистата и свята република

Да живее България!

 

КОМЕНТАРИ

кжфеувдз20:06 - 19.02.2020
Председателят Борисов не произнесе слово, защото отсъстваше.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK