Съюзът на съдиите в България излезе с позиция по казуса с нападнатото 18-годишно момиче от Стара Загора. Тя е във връзка с атаките срещу решението на Окръжния съд в Стара Загора и лично срещу докладчика по делото – съдия Татяна Гьонева, да пуснат обвиняемия Георги Николаев на свобода, съобщава бТВ.

Част от позицията гласи:

"Отношението към съдебния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-вече към съдията докладчик също представлява наш общностен провал:

  • на съдиите – защото очевидно не сме били достатъчно ефикасни да отстояваме ценностите на правосъдието, така че да заслужим доверието да бъдем чути спокойно;
  • на политическите власти – защото не са провели достатъчно убедителни политики, които да разясняват защо е вредно съдът да се обяснява извън делото (има множество международни стандарти в тази насока);
  • на всички нас – защото позволихме призиви за линч на съдията, разпространяване на нейни лични снимки, на снимки на нейната къща с посочване на населеното място".

От Съюза на съдиите осъждат и оповестяването на личните данни на съдия Гьонева и го определят като "опасно".

„Съдията от окръжен съд разглежда всякакви дела(включително убийства и дейност на тежка организирана престъпност), поради което е неморално да бъде злепоставян пред страните по всички други дела и да бъде превръщан в лесна мишена за всеки недоволен, психически неустойчив или за всеки общественоопасен, който е готов да мине границата, за да избегне тежка присъда“, напомнят от съюза.

От организацията се ангажират до края на годината да проведат професионални дискусии във всички съдебни райони, за да обсъдят как съдът ефективно да използва правомощията си за защита на жертвите на насилие и има ли нужда от законодателни промени.