Съдът върна на работа неправомерно уволнена от Камбитов служителка

Атанас Камбитов, снимка: infomreja.bg

Районният съд в Благоевград върна на работа неправомерно уволнена служителка в Община Благоевград. Съдът призна за незаконно прекратяването на трудовия договор на Теменужка Занкова и я възстанови на заеманата преди това дръжност в кметството като технически секретар в отдел „Архитектура и проектиране“ с месечно възнаграждение 643.50 лева.

Трудовото правоотношение със Занкова е прекратено от кмета Атанас Камбитов на 6 декември миналата година с мотив, че тя няма необходимото образование за заеманата длъжност.

Според щатното разписание и длъжностната характеристика, в сила от 11 ноември 2011 г., за позицията й се изисквало средно образование, а за тази на началника на отдела – висше, степен бакалавър. С въведена от новото общинско ръководство промяна от 6 декември миналата година за длъжността й вече било необходимо висше образование магистърска степен, а изискванията за ценз на началника на отдела се запазили непроменени.

Недоумение буди фактът, че Теменужка Занкова, която е редови служител в отдела, трябва да бъде магистър, а началникът й - само бакалавър, поради което съдът приема, че в случая работодателят е упражнил правото си недобросъвестно.

Според съдебното решение градоначалникът Атанас Камбитов трябва да заплати на Теменужка Занкова сумата от 3 600 лева заедно с лихвата като обезщетение за шестте месеца за оставането без работа, както и съдебните разноски по делото.

 

КОМЕНТАРИ

Temido18:41 - 31.03.2012
Баси съда..ужас. Това ако е мотив, аз съм трамвай. Разбира се, че може началникът да е бакалавър, а служителя магистър. Началническата дейност е мениджърска/управленска/ и не е никаква философия, докато служителката следва да е специалист/експерт в това, за което отговаря, и е нормално изискванията да са завишени. Българският съд е ...абе нема такова животно!
12314:22 - 29.03.2012
Прасенцето се измъкнало от кочинката ха ха ха ха ха ха ха ха ма пак си остава прасенце ха ха ха ха ха ха ха То за друго нестава Бая се е угоило за теа години
ку-ку13:07 - 29.03.2012
Трудовите дела често пъди се гледат по бързо производство и затова приключват в по-кратки срокове. Съдът правилно е отменил заповедта, с която е прекратено трудовото правоотношение, защото е незаконосъобразна. А защо е незаконосъобразна? Защото органът, който я е издал е административно неграмотен. Все пак не сме в частната фирма и да си уволняваме както ни е кеф на .....правилата при прекратяването на едно трудово правоотношение в дадена административна единица са малко по-различни от частния сектор. Като имаме предвид грамотността на кадрите от герб, съвсем в техен стил.
???10:53 - 29.03.2012
Ще върнат ли и другите съкратени ???

FACEBOOK