Съдът реши: Бащата на убитите в Сандански деца е насилвал майката

Снимка: Infomreja.bg

Дунчева е обвинена в смъртта на двете си деца

Окръжният съд - Благоевград отмени решение на Районния съд в Сандански в частта, с която Георги Трайков е осъден да заплати глоба в размер на 1000 лв., и потвърди решението изцяло в частта, в която е издадена заповед за защита в полза на

Кристина Дунчева.

Дунчева е обвинена в смъртта на двете си деца, намерени в апартамента на семейството в южния град.

Тричленен  състав на Окръжен съд - Благоевград, прецени, че наложената глоба на Трайков в максимален размер от 1000 лв. е несъответен с оглед приетото от въззивния съд, че от страна на въззивника не е осъществен акт на физическо насилие. Магистратите редуцираха размера на глобата до 500 лв.  В останалата част първоинстанционното решение е потвърдено изцяло.

Пред Окръжен съд – Благоевград делото е образувано от Трайков чрез  въззивна жалба, в която той посочва, че според него първоинстанционното решение е незаконосъобразно и необосновано, освен това защитата на жалбоподателя намира, че решението е постановено в противоречие със събраните доказателства по делото.   

 За да произнесат решението си, окръжните съдии взеха предвид събраните гласни доказателства (разпитите на шест свидетели), писмените обяснения на страните дадени пред полицейските органи и прецениха, че наложената молба за защита на Кристина Дунчева е основателна.

 Наложените мерките за защита, макар на настоящия етап /с оглед факта за случилото се след това/да не се явяват напълно адекватни, следва да се потвърдят, тъй като втората “забрана за доближаване“ е за срок от 1 година, считано от 15.01.2021 г.

От събраните по делото доказателства, Окръжният съд прие за безспорно, че от известно време преди датата 05.10.2020 г. отношенията между двамата са се влошили. Според въззивните съдии данните по делото, сочат, че още сутринта на 05.10.2020 г. страните са влезли в пререкание.

 При постановяването на решението си окръжните магистрати взеха предвид легалното определение на чл.2 ал.1 от Закона за домашно насилие за „домашно насилие“ и прецениха че, поведението на Трайков на сочената дата 05.10.2020 г. излиза извън обичайното такова на ежедневния живот с друг човек.   

 Според съда установено е, че по отношение на Дунчева, той е отправил заплаха за физическо унищожение, което следва да се третира като акт на психическо насилие. Това е основание да се приеме и молбата й за основателна. Според магистратите не се установява Трайков  да е осъществил физическо насилие същия ден.

Окръжният съд определи като правилно първоинстанционното решение в частта, с която е отхвърлена насрещната искова молба за защита, подадена от Т.  

В тази насока съдът съобрази, че дори и да се установи на основание декларацията по чл. 9 от Закона за защита от домашното насилие,  Дунчева  да е отправила обидни според него изрази, не всяко конфликтно поведение и грубост могат да се квалифицират като домашно насилие.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK