Съдът пренареди Общинския съвет в Банско, Сакарев влиза на мястото на Панчев

Снимка: АС

Административният съд в Благоевград отмени частично решението на ОИК-Банско

Административният съд в Благоевград отмени частично решението на ОИК-Банско, за общинските съветници в община Банско.

ОбС в курортния град се пренарежда като на мястото на Иван Панчев от ГЕРБ застава съпартиецът му Петър Сакарев.

Панчев бе и кандидат за кмет на Добринище.

Решението е отменено в частта, с която е обявено разпределението на преференциите за отделните кандидати, получили мандати, и подреждането на кандидатите – в частта на обявеното разпределение на преференциите за Петър Сакарев и в частта, с която Иван Панчев е обявен за избран общински съветник, съобщават от съда.

Делото бе образувано по жалба на Петър Сакарев. Решението на съда е мотивирано с проверка на изборните книжа в СИК № 4 и СИК № 7 в общ. Банско, при която са открити 6 неотчетени в протоколите преференции за жалбоподателя.

След съдебната ревизия на получените валидни преференции, жалбоподателят се подрежда в списък А, образуван от кандидатите с над 7% от гласовете за кандидатската листа. Останалите кандидати с валидни преференции под 7% от общия брой гласове за листата, запазват първоначалното си подреждане в листата и образуват списък Б. В случая жалбоподателят с 95 броя преференции се подрежда четвърти в списък А на кандидатите, подредени според най-високия брой валидни преференции. Заинтересованата страна Иван Панчев, обявен за избран общински съветник с оспореното решение, е първи в списък Б с 36 преференции, но при четирима кандидати от кандидатската листа на ПП ГЕРБ в списък А, включително жалбоподателят, които са избрани според отчетен преференциален вот, Иван Панчев не се смята за избран кандидат за общински съветник.

С решението си за частична отмяна, Административен съд – Благоевград връща изборните книжа на ОИК – Банско за обявяване на действителните резултати от гласуването за жалбоподателя.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK