Съдът преценява болни ли са Бахамата и жена му. Отложиха мярката

Снимка: Infomreja.bg

Съдът отложи заседанието за 10 март от 10,30 ч.

Бахамата и съпругата му остават в ареста. Насроченото за днес съдебно заседание във връзка с обжалване и протестиране на наложени мерки за неотклонение на семейството бе отложено.

Причината – адвокатът на Лидия Петрова и Васил Петров, по-известен като Бахамата, представи папка с медицински документи – експертизи от различни столични болници, в които удостоверява, че задържаните страдат от различни заболявания, сред които хипертония, сънна апнея, диабет и астма.

Съдът отложи заседанието за 10 март от 10,30 ч. и до тогава ще разгледа представените от защитата на Петрови документи и ще прецени дали тяхното оставане в ареста е опасно за живота и здравето им. Окръжният съд назначени съдебно-медицинска експертизи на двамата съпрузи и съдебно-психиатрична експертиза на сина им – Димитър, който страдал от паник атаки.

На заседанието се яви и синът на Васил и Лидия – Димитър, който е наложена мярка „домашен арест“.

През изминалата седмица съдът гледа мярката на тримата и тогава постанови родителите на Димитър да останат в ареста, а той да бъде под домашен.

В същото време в следствения арест на улица „Свобода“ в Благоевград, се извършва проверка от инспектори от ГД „Изпълнение на наказанията“ – София. Твърди се, че в килията, където лежи Бахамата, са намерени два телефона*. Имало и трети – който бил на съкилийника му. Телефоните са били открити след като Борислав Ковачки – районен прокурор, наредил обиск на помещението, на който присъствал. Проверките, извършвани от Ковачки в ареста, са регулярни. Установено е било, че Бахамата е дал интервю по телефона за дупнишкия сайт 4vlast-bg.com. Статията започва по следния начин (цитираме без редакторска намеса):

Синът на известния Васил Петров – Бахамата от Дупница, Димитър се разсъблече пред камера на 4ВЛАСТ, за да покаже пред камерата ни, че в полицията в Благоевград е ял як кютек. /второто видео/ Той е под домашен арест в Дупница и се обади на редакционния ни телефон, за да го посетим и да удостоверим травмите по тялото му. Преди това за боя над Димитър- Малката Бахама, ни сигнализира баща му, Васил Петров, който е в ареста на полицията в Благоевград, заедно с майка му Лидия. 

В дома на семейството в Дупница, където "изтърпява" домашния си арест - Димитър, също е направен обиск. Там са открити пистолет и боеприпаси. 

Предполага се, че телефоните са използвани на единственото място в ареста без видеонаблюдение – а именно в тоалетните.

Проверяват се и дали апаратите са внесени с помощта на служители на ГДИН, ако е така – ги грози дисциплинарно уволнение.

На 22 февруари в центъра на Благоевград, зад МОЛ „Благоевград“ бяха арестувани Васил, Лидия, а Димитър – в София. Претърсени бяха два автомобила.

Те са обвинени за това че в периода между 1.06.2022 г. до 20.02.2023 г. на територията на гр. София, с. Марикостиново, общ. Петрич, гр. Дупница и гр. Сандански за извършвали измами на различни граждани. Подлъгали ги, че ще извършат за тях определени задачи: ще им продават леки и товарни автомобили, ще им съдействат за изготвяне на проекти за обществени поръчки, ще прехвърлят собственост върху недвижим имот, да бъдат подхвърлени наркотици в автомобил, ще съдействат за събиране на парични задължения.

За това обвиняемите предварително получавали различни суми, без да изпълняват поетите ангажименти. Така причинили имотна вреда на жертвите си в размер на 523 800.

Тримата са привлечени към наказателна отговорност за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години и конфискация на ½ от имуществото.

С постановление на наблюдаващ прокурор на обвиняемите бе наложено задържане за срок до 72 часа, след което Районният съд в Благоевград постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ на всеки от тях. Тя е обжалвана на 24 февруари – тогава съдът остави съпружеската двойка в ареста, а синът – под домашен.

Сезирана е КПКОНПИ за извършване на проверка на имущественото състояние на тримата обвинени за неправомерно облагодетелстване.

*Законът за изпълнение на наказанията в чл. 256, ал.1 гласи:

Чл. 256. (1) Обвиняемите и подсъдимите имат право:

1. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) на свиждания, хранителни пратки, пратки с дрехи и други разрешени за лично ползване вещи, кореспонденция, престой на открито и суми за лични нужди;

2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) на телефонна връзка с роднини, близки, защитници и повереници по ред, установен от главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията";

3. да ползват лично облекло и обувки;

4. да получават и четат вестници, списания, книги, да слушат радиопредавания и да гледат телевизионни програми;

5. (нова - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) на парични суми до размера на една минимална работна заплата, установена за страната.

(2) Кореспонденцията на обвиняемите и подсъдимите не подлежи на проверка от администрацията.

(3) Свижданията, телефонните разговори и кореспонденцията на обвиняемите и подсъдимите с определени лица могат да бъдат забранени с писмено разпореждане на съответния прокурор или на съда, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления. Тези ограничения на свижданията, телефонните разговори и кореспонденцията не се отнасят до защитника и повереника, низходящите и възходящите по права линия без ограничения, съпруга, съпругата, братята и сестрите.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) Вътрешният ред в арестите, броят свиждания и времето за престой на открито се определят със заповед на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK