Съдът отхвърли жалбата на кмета Людмил Терзиев за незаконно строителство в манастира "Св. Георги"

Манастирът "Св. Георги Победоносец" край Хаджидимово, снимки: infomreja.bg

Състав на Районен съд – Гоце Делчев днес отхвърли депозираната жалба от кмета на община Хаджидимово Людмил Терзиев за незаконно строителство в манастира „Свети Георги Победоносец”, който се намира край  Хаджидимово. Жалбата на Терзиев бе отхвърлена на база доклада на вещото лице арх. Владимир Миленков.

Съдът прие за меродавна експертизата на Миленков, в която той докладва, че няма констатирани нарушения в архитектурния план и проектните документи на спорното строителство, че подпорните колони са подсилени според изработения и одобрен строителен план, както и че козирката от 60 см на сградата във владишкото крило е законна.

Магистратите не уважиха и искането на на адвоката на Людмил Терзиев за извършване на повторна експертиза. В 7-дневен срок Районният съд в Гоце Делчев ще излезе с официално решение относно заведеното от кмета на Хаджидимово дело срещу Неврокопската епархия за извършено незаконно строителство в манастира "Св. Георги".

Приживе покойният митрополит Натанаил заведе дело от името на Неврокопската епархия срещу кмета Людмил Терзиев и дъщеря му Катерина, с което оспорваше собствеността на имота, върху който след спечелен проект Катерина Терзиева построи хотелски комплекс. Спорът по делото бе, че въпросният имот бил манастирски и че строителството нарушавало законовите граници с манастира.

На база водените дела строителството бе спирано многократно, извършени бяха десетки проверки и след приключилите дела в полза на Катерина Терзиева неотдавна хотелският комплекс бе открит.

Запознати коментираха днешното дело като отзвук от създадената вражда от предишните дела, а също и че предстоящият храмов празник на манастира "Св. Георги Победоносец" и празника на град Хаджидимово на 6-и май са предпоставка за помирение на двете страни.

 

Кметът на община Хаджидимово Людмил Терзиев
Манастирът "Св. Георги Победоносец" край Хаджидимово, снимки: infomreja.bg
Манастирът "Св. Георги Победоносец" край Хаджидимово, снимки: infomreja.bg
Хотелският комплекс на Катерина Терзиева

КОМЕНТАРИ

njiu13:02 - 06.05.2014
хората от хаджидимово са особняци.самочувствие без никакво покритие.тъпанари.
789021:21 - 01.05.2014
Как хубаво ще се прибави към манастира този хотелски комплекс! Земята е на манастира, следователно и той е манастирски. Видовден идва за всички, кмете!
Иван14:21 - 01.05.2014
кмете защо не си поебаваш Дима а се занимаваш с поповете.Като и развали семеиството сега не я оставяи на кучетата
човек13:02 - 01.05.2014
Кмете не се занимавай с църковните дела ок? ! оправи си твоите нещица! :) Не е правилно за Християнин човек да внася жалби срещу църквата? Нали си Християнин???

FACEBOOK