Съдят иманяри от Банско, Добринище и Краище

Снимка: Infomreja.bg

Окръжната прокуратура в Благоевград е предала на съд четирима обвиняеми за незаконно търсене на археологически обекти, както и държане на такива в различни населени места.

На 11.05.2016 г. обвиняемият М.Ч., в съучастие с И.Д. и П.В., с металотърсачи, кирка, лопати, без съответно разрешително, търсели археологически обекти в местността Миланица в землището на град Якоруда. За предвижването иманярите използвали лек автомобил „Тойота Ланд Круизер“.

Обвиняем по същото дело е и А.А., който в с. Краище незаконно държал тридесет и пет броя археологически обекти – обеци, мънисто, халка, монети, както и различни фрагменти от такива. Откритите у него културни ценности имали различни датировки – елинистическа епоха, късна античност, както и от по-късните периоди. Всички те не били идентифицирани и регистрирани по реда на Закона за културното наследство и съответната наредба на Министерство на културата. Съгласно изготвената на досъдебното производство съдебно-оценителна експертиза общата им стойност възлиза на 278,60 лева.

Археологически обекти били открити у И.Д. и П.В., които също ги държали незаконно. Единият - в къща в гр. Банско и в лек автомобил, а другият в жилище в гр. Добринище.

Тримата от обвиняемите - А.А., И.Д., П.В. са били привлечени и за извършено от тях престъпление по чл. 277а, ал. 7 от НК за противозаконно държане на маталотърсачи, за които знаели, че са предназначени за търсене на археологически обекти.

Предстои делото да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK