Съдят 33-годишна от Благоевград за ПТП със загинал моторист

Местопроизшествието на бул. "Св. св. Кирил и Методий", снимка: Infomreja.bg

Катастрофата станала заради забранен обратен завой

Окръжната прокуратура в Благоевград е предала на съд 33-годишна жена по обвинение за извършено от нея престъпление по чл. 343, ал. 1 от НК.

Р. Я. е правоспособен водач, притежава категория „В“ за управление на МПС.

Вечерта на 29.07.2018 г. жената шофирала лек автомобил „Ауди“ по бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград в посока ж.п. гарата в града. Тя спряла в близост до пешеходна пътека, след което предприела маневра „обратен завой“, въпреки забраната за това.

Междувременно по булеварда, в посока от гарата към хотел „Ален мак“, със скорост 82.8 км/ч, се движел мотоциклетистът С. А. Той също възнамерявал да направи обратен завой, поради което предприел изпреварване на автобус и навлязъл в насрещната лента за движение.

Виждайки, че лекият автомобил, управляван от обвиняемата Я., пресича двойната непрекъсната линия, 45-годишният моторист се отклонил наляво. Натиснал спирачката на МПС, но не успял да спре.

Последвал удар между двете превозни средства, в резултат на което тялото на мотоциклетиста паднало на пътното платно. Тежко пострадалият бил приет за лечение в столична болница, където седмица по-късно починал.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е видно, че смъртта му се дължи на открита черепно-мозъчна и лицева травма.

Причините за настъпването на пътно-транспортното произшествие са предприетите маневри и от двамата водачи – на пострадалия и на обвиняемата. От страна на мотоциклетиста това е управлението със скорост около 82.8 км./ч. (при максимално разрешената в градски условия 50 км./ч.) и предприемане на рискова маневра за изпреварване, извършена в лентата за насрещно движение.

На свой ред извършената от обвиняемата Р. Я. маневра „обратен завой“ е била в нарушение на ЗДвП, без да се е убедила, че може да я извърши безпрепятствено.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK