Събарят три от опасните къщи в Осина, строят ги наново

Славчо Хаджиев, снимка: infomreja.bg, архив

Три от напуканите къщи в сатовчанското село Осина са напълно негодни и опасни за живеене, установи експертна комисия, която е изчислявала нанесените върху тях щети от активиралото се свлачище и обилните дъждове.

Това са къщите на Сергей Арнаудов, Добромир Синапов и Снежана Мутафова, която е баба на кмета на Осина Славчо Хаджиев.

"На база констатациите на комисията имаме издадена заповед за евакуиране на въпросните семейства от опасните постройки. Очакваме решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за осигуряване на финансови средства както за справяне със свлачището, така и за оказване на помощ на бедстващите семейства", коментира пред ИНФОМРЕЖА кметът на Осина Славчо Хаджиев.

Той допълни, че евакуацията на пострадалите фамилии още е в сила, като не скри, че хората ежедневно влизат в домовете си, защото там е цялата им покъщнина.

Някои от тях нощуват при свои близки, най-вече при дъждовно време, тъй като се страхуват да не рухне покривът над главите им.

Хаджиев не се ангажира с конкретна сума, необходима за преодоляване на бедствието в селото му, но преди дни кметът на община Сатовча Арбен Мименов заяви, че най-малко 2 500 000 лева ще бъдат необходими за укрепване на опасните свлачища на територията на общината.

По-голямата част от тези средства, ако бъдат отпуснати, ще се насочат за решаване на проблемите в селата Осина, Плетена, Сатовча и други населени места, които бяха най-засегнати от природните аномалии.

Както ИНФОМРЕЖА писа, на 28 март тази година в сатовчанското село Осина се наложи евакуация от домовете на около 10 местни жители, които бяха настанени при свои близки и роднини.

По думите на кмета, единствено 4-членното семейство на Добромир Синапов бе изведено от старата му къща и настанено в новата пристройка, за изграждането на която миналата година бяха отпуснати пари от общината след нанесените щети при предишното бедствие.

Новопостроената с общински пари сграда върху гаража на Синапов не е свързана с водоснабдителната мрежа. Въпреки това обаче семейството решило да се самоевакуира там, вместо да притеснява близките си.

Сега семейството на Добромир отново е в списъка за подпомагане, тъй като старата му къща е пред срутване, а новата пристройка - недовършена.

 

КОМЕНТАРИ

анонимен21:28 - 19.04.2015
Кви християни в Осина бе ! Всички са помаци там ама се крият под български имена ! От осинци по гадно племе няма в целия свят !
vsi4kitam li sa htiqni20:56 - 14.04.2015
vsi4ki li sa hristiqni v osina
анонимен16:34 - 14.04.2015
Не е хубаво да злобеете по форумите и да се подигравате с нещастието на хората. Вие може да не сте засегнати от свлачището, но да Ви застигнат други нещастия. Има алах над нас и той вижда всичко. Бъдете смирени и не си показвайте злобата, тя ще Ви унищожи.
OA satovcha20:08 - 08.04.2015
E ot tova po tapo i naglo sashtestvo nqma v cqlata obstina

FACEBOOK