Събарят незаконните къщи в ромския квартал в Гърмен

снимки: infomreja.bg

Регионалната дирекция по строителен контрол в Благоевград реши незаконно построените къщи в ромския квартал „Кремиковци" в Гърмен да бъдат съборени. Изпълнението е възложено на гоцеделчевска фирма, която в 14-дневен срок трябва да пристъпи към изпълнение. Повече от 15 ромски семейства са си построили паянтови постройки и масивни къщи в района. Те са изградени върху  земи частна собственост, към които претенции вече са предявили бивши собственици. Повече от 600 роми живеят в квартал "Кремиковци", който е в непосредствена близост до с. Марчево.

„Настояваме да започне незабавна процедура по узаконяване на въпросните постройки. Почти всички са вдигнати върху 60 декара, към които общината няма претенции. Само тези сгради, които са построени извън общинския терен, подлежат на събаряне според закона. В случая обаче е важно да се вземе решение, което да е със социална насоченост, като смятам, че държавата също трябва да помогне за узаконяването на ромския квартал", заяви в края на миналата година кметът на общината Ахмед Башев. Тогава той успокои временно ромите и им обеща, че ще направи всичко възможно да узакони построените ромски къщи, които всяка година се множат и селището се разширява.

Според Башев голямата част от семействата живеят там от 50 години и ако се стигне до събаряне на къщите им, те няма къде да отидат. Досега обаче не е изготвена кадастрална карта и регулационен план от Агенцията по кадастъра. В многолюдния ромски квартал няма канализация. Има една улична чешма, която се използва от 600-те жители на селището. На дълги опашки, от сутрин до вечер, се редят деца, за да осигурят вода за пиене и миене на многобройните си семейства. За пране възрастните пълнят бидони от чешмите в селата Марчево и Гърмен и ги превозват с каруци до квартала си.

Строителството там се извършва без план. Повечето къщи са без основи, а някои от местните жители обясняват, че общината им осигурява безплатно строителни материали, за да вдигат нови постройки. Тук няма и електричество. От един кабел се захранват повечето къщи и опасността от пожари е реална. Кой плаща изразходваните ток и вода също не се знае. ВиК и "Енергоснабдяване" от години водят спорове с ромите за неплатените сметки.

Въпреки незаконното строителство и мизерята в квартала, всички роми са надлежно адресно регистрирани. Те получават помощи от община Гърмен, а някои и работа по временната заетост. През последните години в Районното полицейско управление са депозирани десетки жалби срещу нашествието на малки роми, които блокират движението по пътя и досаждат на шофьорите, докато не получат пари ли храна.
 

КОМЕНТАРИ

ами да22:34 - 26.08.2011
Ромските гласове в Кремиковци са били винаги за другаря Башев нали затова ги котка толкова години , до се ги ги лъжеше че ще им узакони къщите , дано да го направи защото все пак става въпрос за хора .
ДА17:45 - 26.08.2011
Да не се окаже предизборен ход на ГЕРБ за гласовете на ромите?! Не се занимавайте с бедните роми,а виште огромните НЕЗАКОННИ ПАЛАТИ НА ВЛАСТИМАЩИТЕ ОТ ЦЕЛИЯ ПРЕХОД/бели,сини,червени,пембяни и пр./!?
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK