Свободата на медиите: ЕП предупреждава за атаки срещу критичните гласове и плурализма

Снимка: ЕП

„Свободата на медиите се влошава през последните години, а кризата с COVID-19 изостря проблема"

Парламентът е дълбоко загрижен за състоянието на свободата на медиите в ЕС и осъжда насилието, тормоза и натиска, на които са подложени журналистите.

В резолюция, приета с 553 гласа „за“, 54 гласа „против“ и 89 „въздържал се“, Парламентът посочва „опитите на някои правителства на държави членки да заглушат критичните и независимите медии и да подкопаят медийната свобода и плурализъм“.

Евродепутатите са особено обезпокоени от състоянието на обществените медии в някои страни от ЕС, където те са се превърнали в „пример за проправителствена пропаганда“.

Те подчертават, че свободата на медиите, плурализмът, независимостта и безопасността на журналистите са основни елементи на правото на свобода на изразяване и на информация и са от съществено значение за демократичното функциониране на ЕС. Резолюцията предупреждава, че „свободата на медиите се влошава през последните години“, а кризата с COVID-19 изостря проблема.

По-добра защита на журналистите, особено жените

Евродепутатите виждат „задълбочаващ се модел на сплашване с цел заглушаване на гласовете на журналистите“, като посочват, че убийствата на Дафне Каруана Галиция и на Ян Куцяк и годеницата му са пример за рисковете, пред които са изправени разследващите журналисти. Те призовават публичните фигури да се въздържат от дискредитиране на журналисти и изтъкват правното задължение за разследвания на всички нападения, както и че жените журналисти са особено уязвими и трябва да получат допълнителна защита.

Прекомерната концентрация на собствеността върху медиите застрашава плурализма

Резолюцията отбелязва, че когато собствеността върху медиите е концентрирана в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е изложен на риск, което възпрепятства борбата с разпространението на дезинформация. Членовете на ЕП настояват държавите от ЕС да предприемат действия, за да се избегне прекалената концентрация и да се гарантира прозрачност.

Те критикуват намесата на правителствата в публичната реклама и заявяват категорично, че фондовете на ЕС не трябва да се изразходват за контролирани от държавата медии и за медии, които разпространяват политическа пропаганда.

Парламентът също призовава Европейската комисия да включи в годишния си доклад относно принципите на правовата държава в отделните държави членки оценка на прозрачността на собствеността върху медиите, както и на равнището на намеса в сектора от страна на правителствата и на частни лица.

Евродепутатите настояват, че опитите да се навреди на свободата и плурализма на медиите следва да се разглеждат като сериозна и системна злоупотреба с власт и като опит за подронване на основните ценности на ЕС.

Онлайн изказвания, подбуждащи към омраза и дезинформация

Евродепутатите искат по-стабилна правна рамка за предотвратяване и противодействие на увеличаването на онлайн изказванията, подбуждащи към омраза, и призовават за повече сътрудничество между онлайн платформите и правоприлагащите органи. Те подчертават необходимото, но „все още недостатъчно въздействие“ на доброволните мерки на платформите за справяне с дезинформацията, незаконното съдържание и чуждестранната намеса.

Отбелязва се, обаче, че онлайн платформите „не бива да се превръщат в частни органи за цензура“ и че премахването на незаконно съдържание трябва винаги да бъде обект на мерки за сигурност.

И накрая, приетият текст подчертава загрижеността относно чуждестранното вмешателство в демократичния процес, имащо за цел да поляризира и да обезсили идеологическия плурализъм, и предупреждава за потенциално вредните последици от манипулирането на информация, свързана с пандемията от COVID-19.

Докладчикът Магдалена Адамович (ЕНП, Полша) заяви: „Днес сме свидетели на оттегляне на демокрацията и завземане на власт с лъжи. Не съществува свобода без независимост на медиите, нито демокрация без медиен плурализъм. Медиите следва да служат на истината, а не на лъжите. Те следва да служат на гласоподавателите, а не на тези, които са на власт, и следва да бъдат използвани за контрол върху властта. Медиите трябва да защитават демокрацията, но те могат също да я убият. Ето защо медиите трябва да бъдат независими“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK