Свлачището при Рилския манастир ще бъде укрепено до август за 5 млн. лв.

Снимка: Infomreja.bg

Министър Аврамова и министър Димитров посетиха Рилския манастир

Сериозно е свлачището по пътя за Рилския манастир, което трябва да укрепим. Това ще стане на два етапа с два отделни проекта, първата част касае подпорната стена, която трябва да бъде изградена и всички други укрепителни съоръжения около 10 метра. В горния край ще бъдат изпълнени други укрепителни дейности, за да се спре ерозията. Сами виждате, че тя е обхванала почти целият хълм.

Това заяви министър Петя Аврамова по време на посещението си в Рилския манастир.

Предстои да бъде проведена и среща с представители на всички институции, които имат отношение относно разрешителните режими, а именно РУГ, РИОСВ, АПИ, както и дядо Евлогий като игумен на Рилския манастир.

Проектът за пътната част вече е внесен в АПИ, предстои да бъде внесен в Министерство на регионалното развитие и благоустройството за издаване на разрешение за строеж.

„Другият проект, който касае горската част, ще обсъждаме в момента. Готов е като проект, трябва да бъде дадено съгласие – една декларация от собственика на земите, в случая Рилския манастир, и вече да бъде процедирано през РИОСВ и РДГ“, коментира още министър Аврамова. Тя допълни, че най-вероятно строителните дейности ще стартират от другата седмица и уточни, че няма да бъде ограничен достъпът до Рилския манастир, а вероятно ще се наложи да бъде затворено едното платно за движение.

Петя Аврамова се срещна с игумена Евлогий, където преди нея на посещение бе и министър Емил Димитров. 

Аврамова сподели, че проектът за укрепването на свлачището ще е стойност около 5 млн. лв., а срокът на изпълнение е до края на строителния сезон или около 18-и август - когато е храмовият празник. Самите ремонтни дейности ще започнат от следващата седмица.

По-рано днес и след вчерашното посещение на премиера Борисов в манастира със свое постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 1 800 000 лв. за благоустрояване и подпомагане на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“, Бачковския манастир „Успение Богородично“, Троянския манастир „Успение Богородично“, манастира „Света Троица“ в местността Кръстова гора, както и за Софийската духовна семинария. 

През март тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжна процедура за избор на изпълнител на строителния надзор при укрепването на три срутища при 27-ми км на третокласния път Кочериново – Рила – Рилски манастир – Кирилова поляна.

Стойността на обществената поръчка е 157 500 лв. без ДДС.

Строително-монтажните работи за укрепване на срутищата са възложени по ЗОП на „Автомагистрали” ЕАД и в момента дружеството подготвя техническия проект.

В укрепителните дейности от бюджета ще бъдат инвестирани близо 5,4 млн. лв. без ДДС, както стана ясно от изявлението на Аврамова.

През септември 2019 бе обявено, че 2019 6 457 500 лв. ще бъдат вложени в укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир. С тях трябвало да се финансират необходимите за целта проучвателно-проектантски дейности и строително-монтажни работи. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK